Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

MWC 2023: Xiaomi 13-serien lanserad

[Uppdaterad] Den senaste Snapdragon, Wi-Fi 7, hög IP-certifiering, samt kamerateknik från Leica i nya Xiaomi 13 och Xiaomi 13 Pro. De två nya flaggskeppsmobilerna åtföljs av en billigare Lite-modell och alla kommer ut på den nordiska marknaden i början av mars.

Av / Uppdaterad: 2023-02-27 - 11:01 // Först publicerad: 2023-02-26 17:01
MWC 2023: Xiaomi 13-serien lanserad

[Uppdaterad med nya produkter – läs mer längst ner]

Xiaomi har intagit MWC-mobilmässan i Barcelona med en bunt helt nya smartphones. Vi var med på söndagens presskonferens, där Xiaomi 13-serien presenterades.

Serien består av tre modeller. Högst upp i hierarkin finns flaggskeppet Xiaomi 13 Pro, som särskilt kännetecknas av en rejäl kamera, skapad i samarbete med de tyska kameraexperterna Leica, som inte bara har hjälpt till med programvara utan också skapat linserna för de tre inbyggda kamerorna. Du kan läsa mycket mer om den här mobilen i vårt test, som finns att läsa redan nu.

Läs också Trots fantastisk kamera: Xiaomis nya toppmobil är ingen fullträff Xiaomi 13 Pro är en ambitiös produkt för att komma från den kinesiska mobiltillverkaren – och dessutom den dyraste mobilen som Xiaomi har lanserat på den svenska marknaden hittills. Frågan är om den är värd alla pengar?

Om du inte är beredd att betala den svindlande summan på 13 990 kronor som Xiaomi 13 Pro kostar, finns många av samma funktioner i standardmodellen Xiaomi 13, som kostar några tusen mindre.

Läs också Är Xiaomi 13 Pro bra nog på video? Innebär samarbetet med Leica att Xiaomi 13 Pro även är bra på video? Vi har testat det under svåra förhållanden.

Den har inte riktigt lika stor sensor som Pro-modellen och har är i allmänhet lite mer nerskalad teknik i de tre kamerorna, med 15 mm, 24 mm respektive 75 mm brännvidd (eller 0,6 till 3,2x optisk zoom med vanliga mobiltermer). Men den använder samma Leica Vario-Summicron-objektiv med bländare f/1.8 och har färgprofiler, filter och porträttlägen från Leica, samt det ikoniska slutarljudet som många känner till från Leicas kameror.

Xiaomi 13 Pro. (Foto: Rasmus Elm Rasmussen)
Xiaomi 13 Pro. (Foto: Rasmus Elm Rasmussen)

32 megapixel selfie-kameran erbjuder intelligent utsnitt, HDR, nattläge med mera.

Fullspäckad med kraftfull teknik

Precis som Pro-modellen använder Xiaomi 13 Snapdragon 8 Gen 2-processorn och erbjuder den helt nya Wi-Fi 7 med Dual Band Simultaneous Multi-Link som ger hastigheter upp till 3,6 Gbps samt Bluetooth 5.3.

Batterikapaciteten är 4 500 mAh – något lägre än Xiaomi 13 Pro, som har 4 820 mAh. Laddningshastigheten är också lägre. Det är 67 watt på 13 mot 120 watt för 13 Pro. Båda mobilerna laddas trådlöst med upp till 50 watt.

Xiaomi 13 har en platt 6,36-tums FHD+ Amoled-skärm med 120 Hz uppdatering och stereohögtalare med Dolby Atmos.

Xiaomi 13. (Foto: Rasmus Elm Rasmussen)
Xiaomi 13. (Foto: Rasmus Elm Rasmussen)

Robust och långsiktig

Mobilerna har glas på baksidan och IP68-certifiering för vatten- och dammtålighet – en egenskap som vi har saknat i tidigare Xiaomi-mobiler.

Xiaomi har också förlängt uppdateringsperioden, så att man med Xiaomi 13 och 13 Pro är garanterad 3 Android-uppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar. Dessutom erbjuder tillverkaren en gratis reparation inom det första året, oberoende av den globala garantin, som nu täcker ännu fler länder, inklusive Danmark, Sverige, Norge och Finland.

Billigare ungdomsmobil

Tillsammans med de två flaggskeppsmodellerna kommer den billigare Xiaomi 13 Lite. En ungdomlig och snygg smartphone med fokus på selfies och SoMe. Det finns två främre kameror – en vidvinkel på 32 MP och en djupkamera på 8 MP för bokeh-effekter. Dessutom finns det funktioner som Dynamic Framing, som upptäcker människor och automatiskt sätter dem i fokus, samt Selfie Pocket Mirror och Selfie Glow, som optimerar videosamtal och selfies.

Xiaomi 13 Lite. (Foto: Rasmus Elm Rasmussen)
Xiaomi 13 Lite. (Foto: Rasmus Elm Rasmussen)

Xiaomi 13 Lite använder inte Leica-teknik. Den bakre kameran har vad som bäst kan beskrivas som en standard mellanklass-konfiguration med 50 MP huvudkamera, 8 MP vidvinkel och 2 MP makro.

Det finns en 6,55-tums FHD+ Amoled-skärm med 120 Hz uppdatering, plus Snapdragon 7 Gen 1-processor, 8 GB minne och 256 GB lagringsutrymme. Batteriet är på 4500 mAh och kan laddas med 67 watt.

Kommer till Norden snart

Alla tre mobilerna i Xiaomi 13-serien kommer ut på den nordiska marknaden redan den 8 mars.

Xiaomi 13 Pro finns i svart eller vitt till ett pris på 13 990 kronor.

Xiaomi 13 finns också i svart och vitt. Det svenska priset är 10 990 kronor.
(Den gröna Xiaomi 13 på inledningsbilden finns inte i Skandinavien vid säljstart)

Xiaomi 13 Lite finns i färgerna blå, rosa och svart till ett pris på 5 990 kronor.

 

Även öronproppar och smart klocka

Xiaomi passade också på att presentera nya tillbehör till mobilerna. Tillverkaren visade upp den nya Watch S1 Pro, en ny smartklocka i klassisk design med en 1,47-tums Amoled-skärm, en roterande krona, tufft safirglas och möjlighet till antingen en metallboett med läderarmband eller en svart boett med matchande gummiarmband. Klockan kan mäta över hundra sportgrenar i realtid varav 10 specialprogram för löpare. Den kan också mäta sömnkvalitet och stress. Batteriets livslängd är upp till 14 dagar. Tio minuter i laddaren ger ström för två dagar och en trådlös laddare ingår.

Xiaomi Watch S1 Pro: Foto: Rasmus Elm Rasmussen.
Xiaomi Watch S1 Pro: Foto: Rasmus Elm Rasmussen.

De nya Xiaomi Buds 4 Pro erbjuder högupplöst ljud via Sonys LDAC-teknik samt rumsligt ljud som ger en tredimensionell ljudupplevelse genom att spåra användarens huvudrörelser. Det finns också ANC brusreducering och transparensläge.

Batteriets livslängd är 9 timmar och det polerade ståletuiet ger ytterligare 31 timmar.

Xiaomi Buds Pro 4 Pro (Foto: Rasmus Elm Rasmussen)
Xiaomi Buds Pro 4 Pro (Foto: Rasmus Elm Rasmussen)

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Rasmus Elm Rasmussen
(f. 1980): Journalist på L&B Home. Rasmus skrev sin första artikel om teknik 1999 för tidningen Alt om NET. Sedan dess har han skrivit en mängd artiklar för tidskrifter, dagstidningar och webbmedier inom områdena kultur, livsstil och teknik. De senaste åren har Rasmus varit redaktör för tidningen Alt om DATA. Rasmus skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till elbilar, smarta hem och ljudutrustning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen