Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

MWC 2023: OnePlus 11 Concept demonstrerar ny kylteknik

Själva mobilen kommer inte ut på marknaden, men tekniken kan göra det.

Av / 2023-02-27 - 11:07
MWC 2023: OnePlus 11 Concept demonstrerar ny kylteknik

OnePlus lanserar inga nya produkter på årets mobilmässa i Barcelona. I stället passar den kinesiska mobiltillverkaren på att flexa sina teknikmuskler lite.

Därför hade OnePlus bjudit in världspressen dagen före Mobile World Congress officiella öppning för att se företagets nya konceptmobil, OnePlus 11 Concept. Den är inte utvecklad för att säljas i butik, utan i stället bevisa ”OnePlus engagemang för att kontinuerligt skapa innovativa produkter”, som det kinesiska företaget uttrycker det i ett pressmeddelande.

Läs också Balanskonstnären OnePlus 11 5G försöker vara både bäst och billigast. Och det är den.

OnePlus 11 Concept är utrustad med både en helt ny teknik för kylning av smartphones, samt ett kamerasystem med komplex design av det slag som vanligtvis endast är reserverat för klockor i lyxkategorin.

OnePlus kallar kyltekniken ”Active CryoFlux” och hävdar att den gör att koncepttelefonens temperatur kan sänkas med upp till 2,1° C medan du spelar – vilket förbättrar spelets bildhastighet med 3 till 4 fps. På samma sätt kan temperaturen sänkas med upp till 1,6° C under laddning, vilket minskar laddningstiden med 30 till 45 sekunder.

OnePlus 11 Concept
Den genomskinliga baksidan låter dig se Active CryoFlux-rörledningarna. Bakstycket är försett med en beläggning där metall och legering deponerats i små mängder med hjälp av ett elektriskt fält. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi är stolta över att lansera ytterligare en flaggskeppsprodukt som stöder vår produktstrategi ’1+4+X’. Med den siktar vi mot att utöka OnePlus-ekosystemet och förbättra integrationen mellan enheter, inklusive TV-apparater, hörlurar och den nyligen lanserade surfplattan, och därigenom hjälpa användarna till ett ännu bättre digitalt liv, säger Marie Dam Feldborg, nordisk marknadschef på OnePlus.

Active CryoFlux skapas genom att anpassa kyltekniken från speldatorer till mobiler. Kärnan i Active CryoFlux är en piezoelektrisk keramisk mikropump av industriell kvalitet ansluten med rörledningar inbäddade mellan ett övre och ett nedre membran. Mikropumpen tar upp mindre än 0,2 cm2, vilket gör att kylvätskan kan cirkulera i rörledningarna utan att avsevärt öka vikten och tjockleken på OnePlus 11 Concept.

OnePlus 11 Concept har också ett komplext utformat kamerasystem där isblå Active CryoFlux-vätska flyter runt kameran medan linsområdet är omgivet av Guilloche-etsning – en dekorativ teknik som vanligtvis finns i lyxklockor.

OnePlus 11 Concept
(Foto: Peter Gotschalk)

På en direkt fråga säger OnePlus att konceptmobilen sannolikt inte kommer att komma i händerna på vanliga konsumenter, varken nu eller i framtiden. Men den nya kyltekniken, Active CryoFlux, kan mycket väl hitta vägen in i framtida flaggskeppsmodeller under de kommande åren.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen