Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Motorola Edge 40 Pro än mer lockande än föregångaren

Den tidigare prisade Motorola Edge Pro har nu kommit i en ännu vassare version där svagheterna åtgärdats.

Av / 2023-04-04 - 21:33
Motorola Edge 40 Pro än mer lockande än föregångaren

I många år nu har Motorola förknippats med billigare mobiler, vilket är synd då de en gång i tiden byggde de coolaste, mest nyskapande och eftertraktade mobilerna. Men de senaste åren har de ryckt upp sig och försökt relansera en vikbar Motorola Razr och på Mobile World Congress visade de upp den läckraste prototypen. De senaste åren har de dessutom varit med och slagits i toppskiktet med sina Motorola Edge-modeller.

Läs också Topprestanda till fyndpris I skrivande stund är Motorola Edge 30 Pro den snabbaste Android-mobilen på marknaden, och priset är nästan oslagbart.

Högre prestanda

Förra gången var vi imponerade av att Edge 30 Pro var först ut med den då nya Snapdragon 8 Gen 1. Denna gång var inte Motorola först på bollen, men de har ändå uppgraderat Edge 40 Pro till Snapdragon 8 Gen 2. Detta ska ge 35 procent snabbare prestanda och 25 procent snabbare spelgrafik. Den har också fått senaste generationens supersnabba minne.

Något vi klagade på förra gången var att den inte stödde eSIM, vilket känns väldigt omodernt. Detta är faktiskt åtgärdat i Edge 40 Pro. Däremot saknas det fortfarande en minneskortsplats.

Den har också fått en riktigt IP68- certifiering så att vi kan vara säkra på att den tål smuts och vatten, till skillnad från föregångaren som lite vagt kallades ”vattenavstötande”.

Foto: Motorola

Bättre kamerauppsättning

Huvudkamerorna känns väldigt bekanta, samma 50 megapixels vidvinkelkamera med optisk bildstabilisering, och samma 50 megapixels ultravidvinkel.

Däremot har föregångarens onödiga djupkamera har ersatts av en riktigt kamera. Detta är ett 12 megapixels 2x telefoto-objektiv, något vi klagade på att det saknades i föregångaren. Den marknadsförs dock som ett ”porträttobjektiv”, vilket kanske är lika bra då 2x inte längre är något att skryta med.

Batteriet har visserligen blivit något mindre, men laddas numera med galna 125 watts ”turbopower”. Det innebär enligt Motorola att du kan ladda mobilen för en dags användning på sex minuter(!)

Foto: Motorola

Pris och tillgänglighet

Motorola Edge 40 Pro kan fås i Lunar Blue och Interstellar Black, i konfigurationen 12 GB minne och 256 GB lagring, för 9 999 kronor. Den börjar säljas 10 april.

Foto: Motorola

Specifikationer

Screen: 6,67” FHD+ (2400×1080) pOLED 165 Hz
CPU: Snapdragon 8 Gen 2
OS: Android 13
Main camera: 50 Mp, f/1.8, PDAF, OIS
Ultrawide camera: 50 Mp 114° f/2.2
Portrait camera: 12 Mp 2x telephoto f/1.6
Memory: 12GB | LPDDR5X
Storage: 256GB built-in | UFS 4.0
Dimensions: 161.16 x 74 x 8.59mm
Weight: 199g

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen