TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Huaweis operativsystem är lanserat

Huawei har äntligen lanserat smartklockor och surfplattor med operativsystemet HarmonyOS. Och har ett par funktioner som sticker ut.

forfatter
Publicerad 2021-06-03 - 15:51

Igår presenterade Huawei sitt senaste operativsystem HarmonyOS, men även smartklockorna Huawei Watch 3 och Watch 3 Pro. Vi fick också se den nya MatePad Pro-surfplattan, en trådlös smart skärm och en gamingskärm.

Nytt HarmonyOS-operativsystem

Huaweis senaste version av operativsystemet HarmonyOS är utformat för att användas på olika enheter och bör kunna installeras på nästan alla typer av prylar. Från smartphones och datorer till klockor, men också andra smarta prylar. Operativsystemet kräver endast 128 kB RAM-minne, vilket innebär att nästan vilken produkt som helst för det smarta hemmet kan använda den.

Huawei HarmonyOS
Huawei HarmonyOS är ett resultat av att tillverkaren inte längre får använda Google, så de var tvungna att skapa sitt eget. HarmonyOS är en öppen källkod.

”Superenheter”

Nyckelfunktionen i nya HarmonyOS är att flera enheter kan fungera tillsammans, som en ”superenhet”. Om du öppnar kontrollpanelen på din Huawei-telefon ser du statusen för alla anslutna enheter och du kan använda telefonen till att exempel göra ändringar i din surfplattas eller smartwatchs layout.

Du kan också se live på surfplattan vilken app som körs på din mobil. Till exempel ett spel. Med ett enkelt dra-och-släpp kan det du har aktivt på mobilen överföras till surfplattan.

Läs också Huawei lanserar de första produkterna med HarmonyOS Huawei är på gång med två nya smartklockor, Watch 3 och Watch 3 Pro.

Överför widgets direkt

Huawei verkar ha kopierat mycket från Apple, både i layouten på startskärmen, där widgets (små appar) har fått mycket uppmärksamhet. Men också AirDrop-funktionen, som här heter Huawei Share. Men en cool sak med HarmonyOS är att widgetar kan överföras direkt från en telefon till en annan. Om du till exempel läser en nyhetsartikel i en widget och vill skicka samma artikel till din vän vid sidan om, kan du bara dra objektet över – så kommer widgeten att följa med. Således kan han eller hon läsa klart nyheten, utan att behöva ladda ner någon app. Detta görs trådlöst via Bluetooth, med Huawei Share, som är deras variant av Apples AirDrop.

Läs också Huawei halverar sin tillverkning av mobiler Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.

Om du tittar på film på din mobil men vill få den på tv-skärmen istället görs det enkelt med dra-och-släpp på din mobil. Om du sedan inser att du inte vill störa andra med högt ljud kan du göra ett nytt drag och dra ljudet till ett par öronproppar. Detta förutsätter naturligtvis att alla anslutna enheter kör HarmonyOS, vilket i praktiken innebär att de alla måste vara från Huawei.

Funktionen kan till viss del också inkludera en Windows-dator, eftersom det finns en separat HarmonyOS-plugin för Windows.

Huawei Watch 3
Huawei Watch 3 och Watch 3 Pro har en särskilt lång batteritid. Foto: skärmdump

Ny smartklockor: Huawei Watch 3 och Watch Pro

Huawei lanserade också två nya smartklockor igår, nämligen Watch 3 och Watch 3 Pro. Med eSIM som gör att de kan användas oberoende av mobiltelefonen. Du kan läsa mer om dem här. Med en lång batteritid på 4 dagar i fullt ”smartläge” för Watch 3 och 14 dagar i ”ultralångt batteriläge”. Watch 3 Pro har 7 respektive 21 dagar i samma lägen.

Förutom hälsofunktioner som att mäta hjärtfrekvens, hastighet, distans och kaloriintag, samt kroppstemperatur, glukosnivåer och andningsfrekvens, kan klockorna användas för att kontrollera andra smarta produkter som har HarmonyOS i botten. Frågan är hur många människor i detta land som kommer få ett smart hem baserat på HarmonyOS…

Irrelevant här hemma är också att klockorna kan betala kontaktlöst, eftersom butikerna måste stödja Huawei Pay.

Huawei matepad pro
Den nya MatePad Pro-surfplattan kan dela skärmen i två och kan spegla skärmen från din mobiltelefon. Foto: Huawei

Ny MatePad Pro-surfplatta

Huawei presenterade också den nya MatePad Pro-surfplattan, med en 12,6″ OLED-skärm och där skärmen täcker över 90% av ytan. En pinsamt noggrant färgkalibrerad skärm som ska ha en så kallad deltaavvikelse på mindre än 0,5, där 1 är gränsen för vad det mänskliga ögat kan uppfatta av färgavvikelser. Skärmen har också HDR och ett stort färgspektra.

På framsidan finns en vidvinkelkamera, medan huvudkameran på baksidan är en 13 MP-kamera som ska ge bra bilder även i dålig belysning.

Skärmdelning

I liggande läge kan skärmen delas i två, så att du kan ha en app på vardera halvan av skärmen. Men du kan också ha samma app i båda halvorna. Till exempel, om du skriver ett e-postmeddelande men behöver läsa tidigare e-postmeddelanden i en konversation samtidigt. Eller om du vill att två flikar ska öppnas i webbläsaren samtidigt. Möjligheterna är många. Och bäst av allt: ALLA MatePad Pro-appar är optimerade för skärmdelningsläge.

Skriv på surfplattan med en digital penna – det fungerar också i URL-fältet i webbläsaren. Pennan är också trevlig för bildbehandling. Och om du tar en bild med din mobil kan den enkelt dras genom luften till surfplattan för att redigera där. Till exempel.

Tabletten kan också fungera som en sekundär skärm för en Huawei PC. Precis som Apple iPad Pro, kan det med Macbook.

Stort batteri

Vi la också märke till att MatePad Pro har ett stort batteri på 10500 MAh. Detta bör ge 14 timmar effektiv arbetstid.

Vi vet inte om MatePad Pro kommer till Sverige, vi har inte fått något svenskt pris från importören. Men i Kina börjar priset på 4999 yan, cirka 6500 kronor.

Huawei MateView
Huawei MateView är en 28,2-tums skärm som kan fungera både trådbundet och trådlöst. Foto: Huawei

Två nya skärmar

Vad vi dock vet är att den trådlösa MateView-skärmen kommer. Den har inbyggd HarmonyOS, så att bilden enkelt kan överföras från mobil eller PC med en knapptryckning. Du kan också trycka med din mobil längst ner på skärmen och bilden projiceras automatiskt på skärmen. Huawei lovar att allt händer med praktiskt taget noll fördröjning, så att innehållet på skärmen inte ligger efter när du surfar på nätet eller skriver dokument.

Skärmen mäter 28,2 ″ och täcker 94% av ytan. Tunn ram med andra ord! Skärmen har upp till 500 nits och stöder HDR400 – vilket är den lägsta specificerade HDR-certifieringen för PC-skärmar. Förvänta dig inga mästerverk av HDR-effekter, med andra ord.

Skärmen stöder 98 procent av DCI-P3-färgutrymmet och har en färgnoggrannhet med en deltaavvikelse på mindre än 2. Professionell kvalitet är mindre än 1, men den kan kalibreras.

I basen på skärmen sitter inbyggda högtalare och dessutom en USB-hub.

Huawei MateView GT
Huawei MateView GT är en 34 ″ böjd gamingskärm med 165 Hz och en upplösning på 3440 x 1440 pixlar. Foto: Huawei

Om du tycker att 28 tum är för mesigt kan den böjda spelskärmen MateView GT kanske vara något. Den mäter 34 ″, har 165 Hz skärmfrekvens och 3440 x 1440 upplösning (21: 9). Den finns både med och utan integrerad soundbar med RGB-ljus, som också har en inbyggd mikrofon för samtal.

MateView- och MateView GT-priser:

Den trådlösa MateView kostar 6 999 kronor, medan gamingskärmen MateView GT går på 5 499 kronor utan soundbar och 5 999 kronor med. Båda skärmarna kommer i september.

consumer.huawei.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend