TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nu kommer HarmonyOS

Huawei har bekräftat officiell lansering nästa vecka

forfatter
Uppdaterad: 2021-05-25 - 14:42 // Först publicerad: 2021-02-04

I flera år har Huawei arbetat på sitt eget operativsystem som ett alternativ till Android. HarmonyOS, som systemet heter, var länge ett skrivbordsprojekt men blev plötsligt högst aktuellt när det kinesiska företaget bojkottades av USA:s Trump-regering för drygt två år sedan och placerades på den svarta listan av de amerikanska myndigheterna.

HarmonyOS presenterades officiellt bara ett par månader efter blockaden – i samband med Huaweis utvecklarkonferens i augusti 2019 – och nu har det kinesiska företaget släppt en video på sociala mediet Weibo, där det bekräftas att operativsystemet nu är klart för lansering och kommer att släppas 2 juni.

Det är ännu så länge osäkert om detta är en ren kinesisk affär eller en global lansering.

HarmonyOS
Android 10? Borde det inte stå HarmonyOS 2? (Foto: Ars Technica)

HarmonyOS – Kopia av Android?

Hur som helst ska det bli spännande att se vad Huawei visar upp nästa onsdag. För ett par månader sedan publicerade teknikmediet Ars Technica en genomgång av en betaversion av operativsystemet som tydde på att det mer eller mindre var en ren kopia av Android. Till och med en äldre version av Android från 2019.

All kod under gränssnittet var ren Android, hävdade Ars Technica. Bland annat visade programvaruinformationen under Inställningar att mobilen körde Android 10. Och under Inställningar/Appar fanns det referenser till appar som Android Services Library, com.Android.systemui.overlay, com.android.carrierconfig, och så vidare.

5-2-989x742 6-1-989x742
<
>
Här är gränssnittet i Huaweis HarmonyOS. Ser det bekant ut? (Foto: Ars Technica)

Huawei förnekade dock alla påståenden om att HarmonyOS var en piratkopia av Android:

”HarmonyOS är ett helt nytt operativsystem som är byggt på Huaweis distributionsteknik, unikt utformat för de nya framtida behoven där olika IoT-enheter är ömsesidigt sammankopplade. Det kan implementeras on-demand i ett stort urval av enheter och flexibelt tillmötesgå olika maskinvaru- och applikationskrav.

HarmonyOS följer strikt alla gällande open source-regler och använder ett stort antal open source-tredjepartsresurser, inklusive Linux, för att påskynda utvecklingen av en omfattande arkitektur.

Även om vissa gränssnittselement från EMUI 11 är bevarade i den nuvarande utvecklar-betaversionen, lanseras HarmonyOS med ett helt nytt användargränssnitt i kommande Huawei-smartmobiler. Betaprogrammet för utvecklare pågår fortfarande, och vi uppmuntrar och välkomnar feedback från utvecklare och partner. Tillsammans kan vi arbeta för att förverkliga vår vision om ’Simple AI Life’.

 

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
En liten bit dynamit Zenfone 9 kör om alla märkesmobiler med en prestanda i high-end-klassen till premiumpris. Och kameran är helt galen.
Den snabbaste mobilen Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.
Nya OnePlus-mobilen presenteras 3 augusti Levereras med den nya Snapdragon 8+ Gen 1-processorn och OxygenOS 13.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend