Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Nu kommer HarmonyOS

Huawei har bekräftat officiell lansering nästa vecka

I flera år har Huawei arbetat på sitt eget operativsystem som ett alternativ till Android. HarmonyOS, som systemet heter, var länge ett skrivbordsprojekt men blev plötsligt högst aktuellt när det kinesiska företaget bojkottades av USA:s Trump-regering för drygt två år sedan och placerades på den svarta listan av de amerikanska myndigheterna.

HarmonyOS presenterades officiellt bara ett par månader efter blockaden – i samband med Huaweis utvecklarkonferens i augusti 2019 – och nu har det kinesiska företaget släppt en video på sociala mediet Weibo, där det bekräftas att operativsystemet nu är klart för lansering och kommer att släppas 2 juni.

Det är ännu så länge osäkert om detta är en ren kinesisk affär eller en global lansering.

HarmonyOS

Android 10? Borde det inte stå HarmonyOS 2? (Foto: Ars Technica)

HarmonyOS – Kopia av Android?

Hur som helst ska det bli spännande att se vad Huawei visar upp nästa onsdag. För ett par månader sedan publicerade teknikmediet Ars Technica en genomgång av en betaversion av operativsystemet som tydde på att det mer eller mindre var en ren kopia av Android. Till och med en äldre version av Android från 2019.

Annons

All kod under gränssnittet var ren Android, hävdade Ars Technica. Bland annat visade programvaruinformationen under Inställningar att mobilen körde Android 10. Och under Inställningar/Appar fanns det referenser till appar som Android Services Library, com.Android.systemui.overlay, com.android.carrierconfig, och så vidare.

5-2-989x742 6-1-989x742
<
>
Här är gränssnittet i Huaweis HarmonyOS. Ser det bekant ut? (Foto: Ars Technica)

Huawei förnekade dock alla påståenden om att HarmonyOS var en piratkopia av Android:

”HarmonyOS är ett helt nytt operativsystem som är byggt på Huaweis distributionsteknik, unikt utformat för de nya framtida behoven där olika IoT-enheter är ömsesidigt sammankopplade. Det kan implementeras on-demand i ett stort urval av enheter och flexibelt tillmötesgå olika maskinvaru- och applikationskrav.

HarmonyOS följer strikt alla gällande open source-regler och använder ett stort antal open source-tredjepartsresurser, inklusive Linux, för att påskynda utvecklingen av en omfattande arkitektur.

Även om vissa gränssnittselement från EMUI 11 är bevarade i den nuvarande utvecklar-betaversionen, lanseras HarmonyOS med ett helt nytt användargränssnitt i kommande Huawei-smartmobiler. Betaprogrammet för utvecklare pågår fortfarande, och vi uppmuntrar och välkomnar feedback från utvecklare och partner. Tillsammans kan vi arbeta för att förverkliga vår vision om ’Simple AI Life’.

Annons

 

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.