Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu kommer HarmonyOS

Huawei har bekräftat officiell lansering nästa vecka

Av / Uppdaterad: 2021-05-25 - 14:42 // Först publicerad: 2021-02-04
Nu kommer HarmonyOS

I flera år har Huawei arbetat på sitt eget operativsystem som ett alternativ till Android. HarmonyOS, som systemet heter, var länge ett skrivbordsprojekt men blev plötsligt högst aktuellt när det kinesiska företaget bojkottades av USA:s Trump-regering för drygt två år sedan och placerades på den svarta listan av de amerikanska myndigheterna.

HarmonyOS presenterades officiellt bara ett par månader efter blockaden – i samband med Huaweis utvecklarkonferens i augusti 2019 – och nu har det kinesiska företaget släppt en video på sociala mediet Weibo, där det bekräftas att operativsystemet nu är klart för lansering och kommer att släppas 2 juni.

Det är ännu så länge osäkert om detta är en ren kinesisk affär eller en global lansering.

HarmonyOS
Android 10? Borde det inte stå HarmonyOS 2? (Foto: Ars Technica)

HarmonyOS – Kopia av Android?

Hur som helst ska det bli spännande att se vad Huawei visar upp nästa onsdag. För ett par månader sedan publicerade teknikmediet Ars Technica en genomgång av en betaversion av operativsystemet som tydde på att det mer eller mindre var en ren kopia av Android. Till och med en äldre version av Android från 2019.

All kod under gränssnittet var ren Android, hävdade Ars Technica. Bland annat visade programvaruinformationen under Inställningar att mobilen körde Android 10. Och under Inställningar/Appar fanns det referenser till appar som Android Services Library, com.Android.systemui.overlay, com.android.carrierconfig, och så vidare.

5-2-989x742 6-1-989x742
<
>
Här är gränssnittet i Huaweis HarmonyOS. Ser det bekant ut? (Foto: Ars Technica)

Huawei förnekade dock alla påståenden om att HarmonyOS var en piratkopia av Android:

”HarmonyOS är ett helt nytt operativsystem som är byggt på Huaweis distributionsteknik, unikt utformat för de nya framtida behoven där olika IoT-enheter är ömsesidigt sammankopplade. Det kan implementeras on-demand i ett stort urval av enheter och flexibelt tillmötesgå olika maskinvaru- och applikationskrav.

HarmonyOS följer strikt alla gällande open source-regler och använder ett stort antal open source-tredjepartsresurser, inklusive Linux, för att påskynda utvecklingen av en omfattande arkitektur.

Även om vissa gränssnittselement från EMUI 11 är bevarade i den nuvarande utvecklar-betaversionen, lanseras HarmonyOS med ett helt nytt användargränssnitt i kommande Huawei-smartmobiler. Betaprogrammet för utvecklare pågår fortfarande, och vi uppmuntrar och välkomnar feedback från utvecklare och partner. Tillsammans kan vi arbeta för att förverkliga vår vision om ’Simple AI Life’.

 

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rekordförsäljning av kommande iPhone tack vare Apple Intelligence?

Galaxy Unpacked: Enorm Samsung Galaxy Watch-läcka

Nästa Google Pixel kommer den 13 augusti

Rulla till toppen