Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

HarmonyOS är en kopia av Android

Det är egentligen ingen skillnad mellan Huaweis ”nya” mobila operativsystem och Android.

[Artikeln är uppdaterad, längst ned svarar Huawei på kritiken längst ned]

Det har länge varit känt att Huawei har arbetat med ett helt nytt operativsystem för mobila enheter de senaste åren.

HarmonyOS, som systemet har kallats på marknaderna i väst, presenterades officiellt redan 2019 på Huaweis utvecklarkonferens. Och även om det inte sades rent ut så var det uppenbart för alla som känner till branschen att HarmonyOS skulle fungera som Huaweis plan B om försöket att få Android-användare och -utvecklare att börja använda Huaweis egen version av Android, inklusive app-butiken Huawei AppGallery, skulle misslyckas.

Enligt Huawei är HarmonyOS – som heter HongmengOS i Kina – skapat internt av företagets egna utvecklare, och version 2 av systemet släpptes i december. Det går nu att köra på mobiltelefoner samt via en så kallad remote emulator, som kör en virtuell version av HarmonyOS på användarens dator via servrar i Kina.

7-2-989x742 8-1-989x742 5-2-989x742 6-1-989x742
<
>
Här är gränssnittet i Huaweis HarmonyOS. Ser det bekant ut? (Foto: Ars Technica)

”HarmonyOS skiljer sig helt från Android och iOS”

Huaweis uttalanden om HarmonyOS har gått ut på att systemet är oberoende av befintliga plattformar. Vid lanseringen 2019 beskrev Richard Yu, VD för Huaweis konsumentelektronikavdelning, operativsystemet som ”det första microkernel-baserade distribuerade operativsystemet för alla scenarion”.

Annons

Och till CNN har han sagt att HarmonyOS är ”helt annorlunda än Android och iOS”.

Det senare har dock visat sig vara en sanning med stor modifikation. Det avslöjar en grundlig genomgång av HarmonyOS som teknikmediet Ars Technica har gjort.

Den ingående analysen av HarmonyOS, baserad på den ovan nämnda version 2 från december 2020, visar att operativsystemet är mer eller mindre en ren kopia av Android. Och dessutom en äldre version av Android från 2019.

10-1-989x742 devecostudio64_rjNqLUn1PP-989x783
<
>
På den här skärmen hänvisas till ganska så många Android-komponenter. (Foto: Ars Technica)

Android 10 utan väsentliga ändringar

I artikeln beskriver Ars Technicas journalist den omfattande godkännandeprocessen han var tvungen att gå igenom innan han fick tillgång till utvecklarversionen av HarmonyOS. Men sedan blir det intressant på allvar.

”Så som Huawei beskriver operativsystemet för pressen och i dokument till utvecklare har inte så mycket att göra med produkten som företaget faktiskt gör tillgänglig. Utvecklardokumentationen präglas av att medvetet vara skriven i syfte att förvirra läsaren. Varje konkret kod i den faktiska produkten som man synar närmare ser ut som Android utan avgörande förändringar”, skriver journalisten Ron Amadeo i artikeln.

Annons

Själva operativsystemet var Amadeo tvungen att köra i en emulator, som helt enkelt strömmade körningen av HarmonyOS på en mobiltelefon från Kina till hans dator.

Och både vid första anblicken och efter en närmare titt på systemet var det uppenbart att HarmonyOS är en exakt kopia av Huaweis eget EMUI-gränssnitt för Android, fast kliniskt rensat från alla hänvisningar till Android-namnet.

All kod under gränssnittet var ren Android. Till exempel visar programvaruinformationen under Inställningar att mobilen kör Android 10. Och under Inställningar/Appar finns referenser till appar som Android Services Library, com.Android.systemui.overlay, com.android.carrierconfig, och så vidare.

I HarmonyOS-versionen av Huawei AppGallery hittar man helt färdiga versioner av appar som TikTok, WeChat, Tencent, Baidu och Weibo, men också appar från amerikanska företag som Google och Microsoft.

 

Annons

I Huawei AppGallery finns ett imponerande stort antal färdiga appar till HarmonyOS. Till och med från amerikanska företag som Google och Microsoft. (Foto: Ars Technica)

Huawei svarar

För ett par dagar sedan bad vi Huawei om en officiell kommentar till påståendena ovan. Här är Huaweis (icke)svar i sin helhet:

”HarmonyOS är ett helt nytt operativsystem som är byggt på Huaweis distributionsteknik, unikt utformat för de nya framtida behoven där olika IoT-enheter är ömsesidigt sammankopplade. Det kan implementeras on-demand i ett stort urval av enheter och flexibelt tillmötesgå olika maskinvaru- och applikationskrav.

HarmonyOS följer strikt alla gällande open source-regler och använder ett stort antal open source-tredjepartsresurser, inklusive Linux, för att påskynda utvecklingen av en omfattande arkitektur.

Även om vissa gränssnittselement från EMUI 11 är bevarade i den nuvarande utvecklar-betaversionen, lanseras HarmonyOS med ett helt nytt användargränssnitt i kommande Huawei-smartmobiler. Betaprogrammet för utvecklare pågår fortfarande, och vi uppmuntrar och välkomnar feedback från utvecklare och partner. Tillsammans kan vi arbeta för att förverkliga vår vision om ’Simple AI Life’. (Mer information finns i HarmonyOS keynote https://bit.ly/2YLpUw8.”

Annons

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 Comment

  1. John Alatalo

    2021-02-06 at 05:29

    Var väl inte oväntat. För att kunna använda Android appar, så var det väl en form av Android fork vilket inte är olagligt ska påpekas. Det är öppen källkod. Däremot var det lite vilseledande att påstå att Harmony OS är nytt från grunden. Jag tror dock det är kört för Huawei på mobiler oavsett.
    De kommer bara ha tillgång till äldre 14 nanometers chip m.m..Vilket gör att de har svårt att konkurrera med andra Kina märken som Xiaomi, OnePlus som har tillgång till det senaste från Qualcomm och MediaTek m.m..
    Tror de får sälja som de gjorde med Honor delen, alternativt lägga ned sin mobildivision helt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.