TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Här är nyheterna i Android 12

På teknikjättens årliga utvecklarkonferens ”Google I/O” har nästa version av Android presenterats.

forfatter
Publicerad 2021-05-19 - 08:32

Just nu håller Google en Covid 19-vänlig och alltså virtuell version av den årliga I/O-utvecklarkonferensen och traditionsenligt har de presenterat några av de viktigaste nyheterna i den kommande versionen av världens mest utbredda mobil-operativsystem, Android.

Så här blir Android-telefonen mer personlig

Den första stora nyheten är att Android 12 har en ny design som är mer levande och färgrik och samtidigt låter användaren göra den personlig. Det går till exempel att anpassa hela färgpaletten i användargränssnittet med utgångspunkt i bilden – som kan vara ett eget fotografi – som man väljer som bakgrund.

Android 12 colours
(Foto: Google)

Android 12 känner igen de övervägande och kompletterande färgerna i bilden och anpassar hela systemets mix av färger i menyer, ikoner, widgetar och skärmar så att den övergripande designen blir sammanhängande.

Google har rensat upp i och förenklat koden för att det ska gå smidigare och vara mer lättflytande att använda telefonen. Bland annat kräver Android 12 kräver mindre CPU-tid för att fungera, vilket också ska förbättra batteritiden.

Android 12: Privat och säkert

Den andra viktiga nyheten är många säkerhetsförbättringar.

Först och främst har Google byggt in en instrumentpanel i Android 12 som ger användaren en fullständig översikt över vilka appar som har tillgång till vilka tjänster och data och när de senast hade tillgång. Varje apps behörigheter kan nås direkt i den nya kontrollpanelen.

I snabbinställningarna som man kommer åt genom att dra fingret från toppen av mobilskärmen kan man också snabbt stänga av all tillgång till kameran och mikrofonerna. Även Google Pay och Google Home nås direkt från den här menyn.

 

Android 12
(Foto: Google)

Precis som i iOS 14 får Android 12 en indikator högst upp på skärmen som visar när en app har tillgång till en mikrofon eller kamera.

De som är extra nyfikna på Android 12 kan redan nu ladda ner en betaversion. Den är tillgänglig för ägare av bland annat OnePlus 9 Pro och Googles egna Pixel-telefoner.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend