TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+
Nyhet

Snart kommer iOS 14 och iPad OS 14

iOS 14 förnyar din iPhone – men du får vänta till i höst.

forfatter
Publicerad 2020-06-23 - 17:07

iOS 14 är den naturliga utvecklingen av iPhone-operativsystemet. Den här gången är uppdateringarna de mest omfattande på länge, men du måste vänta ett tag innan du kan förnya din iPhone.

Först ska utvecklare testa betaversioner av iOS 14, och om en månad kan iOS-användare som vågar ladda ner en betaversion som de kan prova. I höst kommer sedan iOS 14 i en färdig version.

Widgets och Siri

Siri har förnyats, och det är inte bara utseendet som har reviderats.

Det allra mesta är nytt, ändrat eller uppgraderat. Den mest synliga förändringen är widgetar som visas på hem-skärmen och som även fanns under en kort period i Mac OS X – och som Android-användare har haft ett tag vid det här laget. Nu har det äntligen blivit ett verktyg som man kan använda i iOS 14, där enkel översikt och enklare anpassning för användaren är nyckelord.

En annan trevlig funktion är Smart Stack som ser ut som en kortlek där man kan bläddra och se uppdateringar i flera kategorier.

Siri ska också vara starkt förbättrad, med nytt gränssnitt, bättre taligenkänning och bättre integration med appar och funktioner i mobilen. En cool ny funktion är översättaren Translate som kan översätta tal eller text on the fly – utan att vara uppkopplad på nätet.

För närvarande är Translate begränsat till 11 språk, svenska är inte ett av dem.

Picture in picture

Japp, man kan lägga en bild eller video över skärmen, flytta runt den vart man vill och sedan titta på serier eller TV-program samtidigt som man skickar SMS eller kollar Instagram.

App Library

Bland de viktigaste uppdateringarna är omorganisationen av alla appar i app-bibliotek. Man samlar appar i sektioner eller mappar ungefär tidigare, fast det är mer överskådligt och enklare att organisera. Det är lättare att söka, lättare att hitta i sektioner – och de mest använda apparna i en sektion ligger längst fram.

Meddelanden

Meddelanden, messages, SMS eller MMS – Apple har ändrat den funktionen i iOS 14 också och rensat upp utseendet och gett en möjlighet att fästa meddelanden. Och naturligtvis lagt till massor av emojis. En annan nyhet är möjligheten att svara enskilda individer i en gruppkonversation samt bli meddelad när någon i en grupp skriver något som rör dig. Lite som Slack, alltså.

Apple Clips

Här kan man få en miniatyrvy av en app man behöver men inte vill installera. Till exempel om man ska beställa något på en restaurang som har app-beställning eller hyra en sparkcykel, som ju är inne nu för tiden. Clips använder QR-koder eller NFC-taggning och kan delas i meddelanden eller från Safari.

Kartor

Apple Kartor har också uppdaterats med fler funktioner och bättre bilder på gator och byggnader, fast det senare gäller inte alls alla länder eller städer. USA, Storbritannien, Kanada och Frankrike och ännu så länge bara fem städer fått riktiga cykelkartor i Kartor. Elbilister kan också få vägbeskrivningar anpassade så att man hittar laddstationer längs rutten.

iPad OS

 

iPad OS 14.

Photos är en av många nya appar i iPad OS, där översikt och navigering är nyckelord. Man kan lättare organisera och hitta bilder och videor med ett sidofält som man kan navigera i, redigera, dela, gruppera och mycket annat.

Photos i iPad OS 14.

Apple Pencil är redan ett av de bästa blyertsverktygen för iPad, och nu har iPad OS fått en ny app som heter Scribble som konverterar handskrift till text i klassiska teckensnitt. Handskriftigenkänningen ska vara förbättrad och man kan bland annat skriva in sökord och lägga in kommentarar i dokument som sedan konverteras till text.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hej!
Jag vill ha tillbaka versionen 14.1 som jag har haft tidigare version för jag behöver denna version

Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Första Xiaomi-mobilerna med Leica-linser lanserade i Kina Den nya Xiaomi 12S-serien består av tre mobiler: Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12S Pro och Xiaomi 12S.
För utomhusträning Finska Suunto gör, enligt egen utsago, produkter för att du ska hålla dig aktiv. Ännu så länge måste du dock göra jobbet själv.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Nu kan du köpa Huawei Watch GT 3 Pro Titanium och Ceramic Nyligen skrev vi om en ny generation smarta produkter från Huawei som var på gång. Nu är väntan över för en del - Watch GT3 Pro finns att köpa.
Inga fler utgåvor av Samsungs folkmobil. Det kommer aldrig släppas någon Samsung Galaxy S22 FE.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend