Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

För första gången är iPhone störst

Trots att Apple har sålt otroligt många iPhones har företaget varit den ständiga tvåan under många år. År 2023 var det annorlunda.

Av / 2024-01-16 - 17:41
För första gången är iPhone störst

Morgondagen må tillhöra Samsung, som håller ett lanseringsevent i USA för Galaxy S24-telefonerna i morgon, den 17 januari. Men år 2023 tillhörde Apple och iPhone.

Enligt en rapport från analysföretaget IDC var Apple den mest sålda smartphone-tillverkaren under 2023 och knuffade därmed ner Samsung från den mobiltron de haft sedan 2010.

Läs också Adjö Lightning-kontakt! Ett par trevliga förbättringar men kommer folk verkligen stå i kö för att uppgradera sin 14 Pro Max?

Gapet mellan de två ärkerivalerna är dock litet. Apple sålde 234,6 miljoner enheter under 2023, vilket gav dem en marknadsandel på 20,1% enligt IDC. I jämförelse hade Samsung med 226,6 miljoner enheter en andel på 19,4%. Det är bara en halv procent som skiljer de två mobiljättarna åt.

Läs också Den perfekta kombinationen Samsung Galaxy S23 Ultra är marknadens häftigaste Android-mobil.

Tredjeplatsen gick till Xiaomi, som med 145,9 miljoner enheter uppnådde en marknadsandel på 12,5%. Oppo kom på fjärde plats med 8,8 procent, medan femteplatsen gick till Transsion, ett i Europa okänt varumärke, med 8,1 procent. Alla andra tillverkare fick kämpa om de sista 31 procenten av marknaden.

Men iPhone var inte bara det bäst säljande mobiltelefonmärket i världen. Det var också det enda stora varumärket som växte. Apple ökade sin försäljning av iPhones med 3,7 procent under 2023. Samsung, som jämförelse, drabbades av en nedgång i mobilförsäljningen med 13,6 procent. Xiaomi tappade 4,7 procent, medan Oppo minskade med 9,9 procent.

Värt att notera att det inte är en lika stor nyhet här, där Apples marknadsandel är 56 procent, med Samsung på 29 procent.

Mer info: IDC

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xiaomi släpper Flip-konkurrent

Google själva ligger bakom enorm läcka

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Rulla till toppen