Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

För 50 år sedan ringdes det första samtalet med en prototyp av en mobiltelefon

1973 stod en nervös ingenjör på gatan och försäkrade sig om att prototypen fungerade innan presskonferensen skulle hållas.

Skrivet av / 2023-04-03 - 15:12
För 50 år sedan ringdes det första samtalet med en prototyp av en mobiltelefon

För 50 år sedan stod Motorolaingenjören Martin Cooper på gathörnet av 6th Avenue på Manhattan med en prototyp och ringde världens första mobilsamtal. Samtalet gick till konkurrenten Bell Labs i New Jersey ”jag ringer från en personlig, handhållen, portabel telefon!”. Senare samma dag hölls presskonferensen i New York City som avslöjade den uppfinning vi idag tar för given.

10 år senare släpptes den kommersiella versionen av Motorola DynaTAC 8000X för det rimliga priset 3 995 dollar, vilket är runt 125 000 kronor i dagens penningvärde. För det fick man en 23 centimeter lång mobil med en 15 centimeters antenn, som vägde 1,1 kg, hade 30 minuters batteritid, 12 timmars standby-tid och tog tio timmar att ladda igen. Den fungerade i två städer.

Motorola DynaTAC 8000X (Foto: Redrum0486/Wikimedia)

Batteritiden spelade ingen roll, mobilen var för tung för att orka hålla så länge, skojade Cooper i en intervju med Mobile World Live tidigare i år.

Även om den idag 94-årige Martin Cooper är imponerad av smartfunktionerna i dagens mobiler ger han inte mycket för dem som telefoner. Han menar att ergonomin är dålig. Men han är fortfarande väldigt entusiastisk över möjligheterna.

Vi är fortfarande bara i början av mobiltelefon-revolutionen, förutspår han.

Här är en intervju BBC gjorde med Cooper för 10 år sedan.

Ännu en 50-åring:

Pink Floyd firar 50-årsjubileum för Dark Side of the Moon med nyutgåva

Vissa tror att Pink Floyd har blivit "woke" för att de inkluderat de färger som alltid har funnits där.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Apples Min Bildström läggs ner

Chipolo Point är spårningsbrickan för Android-mobiler

Inbyggd dashcam i Pixel?

Nya Garmin-hjälpmedel för jakt

Bättre hjärtkoll med Galaxy Watch

Skapa video och musik på iPaden

Rulla till toppen