Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Flodvåg av nyheter i Apples operativsystem

Många små och stora nyheter i iOS 18, iPadOS 18, watchOS 11 och macOS Sequoia.

Av / 2024-06-11 - 12:02
Flodvåg av nyheter i Apples operativsystem

 

På Apples utvecklarkonferens igår presenterade Apple sin plan för operativsystemen i iPhone, iPad, Apple Watch, Apple Vision Pro och Apple Mac-datorerna. Som vanligt är det en hel del finputs, men även några efterlängtade funktioner som stöd för rika textmeddelanden mellan iPhone och Android, och några överraskningar som iPhone-spegling där man kan använda sin iPhone fullt ut på Mac-skärmen. Dessutom visade Apple till sist upp sin vision för AI, kallad Apple Intelligence, men det sparar vi till en separat artikel.

Foto: Apple

iOS 18:

 • Anpassningsalternativ för Hemskärmen och Låsskärmen: Användarna kan nu anpassa sina Hemskärmar och Låsskärmar med widgets, appar och andra element på ett mer flexibelt sätt. Även kontrollcenter kan skräddarsys mer fritt.
 • Integritetsfunktioner: Appar kan låsas och helt gömmas för snokande ögon. Man kan även ansluta till tillbehör utan att ge dem tillgång till hela nätverket.
 • Omarbetad Fotoapp: Fotoappen har fått en ny design och innehåller nya funktioner som Minnen och Live Lookups. Minnen använder maskininlärning för att automatiskt skapa bildspel av dina foton och videor, medan Live Lookups ger dig mer information om de objekt du tar bilder på. Clean Up kan ta bort oönskade objekt från foton.
 • Nya funktioner i Meddelanden: Meddelanden innehåller nya sätt att kommunicera med effekter, Tapbacks och schemalagd sändning. Du kan nu använda effekter för att göra dina meddelanden mer visuellt tilltalande, och du kan använda Tapbacks för att snabbt reagera på meddelanden utan att behöva skriva något. Du kan också schemalägga meddelanden att skickas vid en senare tidpunkt.
Läs också Apple ger efter om SMS Nästa år kan Android- och iMessage-användare till sist kommunicera mer jämlikt
 • Blå och gröna bubblor: Men framför allt går det nu utmärkt att skicka meddelanden med medie-funktioner till Android-mobiler, istället för att tvingas använda tredjeparts-chattappar.
 • Mail: Får samma automatiska sortering av meddelanden i kategorier som Gmail.
 • Passwords. Gamla Nyckelring uppgraderas till Passwords som synkroniserar lösenord, lösenkoder, wifi-lösenord och andra inloggningsuppgifter mellan Apple-enheter, och till och med iCloud för Windows.
 • Tap to Cash: Direktöverföring via Apple Pay mellan två iPhone. Oklart när eller om det kommer hit.

Läs om alla nyheter hos Apple

Foto: Apple

iPadOS 18:

Förutom de flesta av nyheterna ovan får iPad några specifika nyheter.

 • Kalkylator: Det är helt obegripligt att miniräknare har saknats på iPad. Men när den nu kommer är den väldigt kraftfull med möjlighet till att skriva matematiska uttryck med Apple Pencil.
 • Smart Script: Handskriven text kan nu automatiskt justeras för att bli mer läsbar när man snabbt kluddar ner anteckningar.
 • Flikfält: En flytande menyrad, som dessutom är anpassningsbar, är ett smidigt alternativ till sidofältet i appar.

Läs om alla nyheter hos Apple

Foto: Apple

WatchOS 11

 • Vitals: Alla mätningar av hälsodata sammanfattas i appen Vitals som ger en snabb överblick av det generella hälsoläget, och varningar om värden är onormala.
 • Träningsbelastning: Ett sätt att mäta träningspassens intensitet och längd över tid för att optimera sin träning inför exempelvis ett maraton.
 • Aktivitetsringar: Lättare att visa exakt den data man vill, samt möjlighet att ta en vilodag exempelvis vid skada utan att påverka pågående utmaningar.
 • Smarta Traven: Den kan nu föreslå widgetar baserat på tid, datum, plats och vardagsrutiner. Nya ovädersvarningar kan notifiera dig i förväg.

Läs om alla nyheter hos Apple

Din iPhone på Mac-skärmen! (Foto: Apple)

MacOS Sequoia

 • iPhone Mirroring: Med iPhone Mirroring kan du styra din iPhone från din Mac. Du kan använda din Macs mus och tangentbord för att navigera på din iPhone, använda appar och till och med spela spel.
 • Alla appar. Även macOS får de nya funktionerna i Meddelanden, Passwords, Kartor, Bilder, Anteckningar, Kalkylator och Kalender som iOS och iPadOS-enhter fått.

Läs om alla nyheter hos Apple

Tillgänglighet

Som vanligt blir operativsystemen tillgängliga för utvecklare redan nu, men nästa månad kan man hämta en offentlig betaversion om man är modig. De färdiga versionerna kommer i höst.

En snabbgenomgång:

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Rulla till toppen