Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple inför trots allt standarden RCS i iMessage

Nästa år kan Android- och iMessage-användare till sist kommunicera mer jämlikt

Skrivet av / 2023-11-19 - 11:00
Apple inför trots allt standarden RCS i iMessage

Vill man skicka textmeddelanden med standard-appen på Android och iMessage är det stor skillnad i vad man kan skicka. På Apple-plattformen går det bra att skicka högupplösta bilder, se om någon på andra sidan skriver något och få läskvitton. Men till en Android-mobil är det fortfarande vanliga SMS som gäller, en standard för korta textmeddelanden från 1992!

Illustration: DALL-E 3

Det har dock kommit en nyare standard som får SMS att bli mer lika meddelanden man kan skicka i chattappar som WhatsApp och Messenger. Rich Communications Services (RCS) accepterades 2016 av stora spelare som de amerikanska mobiloperatörerna, Microsoft, Google, Samsung och Lenovo. Men det saknades ett viktigt namn bland företagen. Apple ställde sig utanför och tyckte att deras egna iMessage var allt som behövdes.

Läs också Samsung mobbar iMessage Samsung försöker få Apple att införa nya SMS-standarden i iMessage med retsam video

I USA har det lett till en form av mobbning av de som inte har en iPhone, då deras meddelanden dyker upp i iMessage som gröna pratbubblor medan iMessages är blå. Detta fick Google att lansera kampanjen Get the Message där de uppmanade folk att sätta press på Apple. Så småningom anslöt sig även Samsung till kampanjen.

Läs också iMessage på Android Snart kan även Android-användare få blåa pratbubblor och andra iMessage-unika funktioner

Så sent som i torsdags rapporterade vi att mobiltillverkaren Nothing, med hjälp av appföretaget Sunbird Messaging, håller på att lansera en chattapp för Android som kan kommunicera med iMessage. Och den skulle komma runt de gröna bubblorna och stöda många av iMessages finesser. I videon med Nothings grundare Carl Pei frågar intervjuaren ”kommer du göra Apple förbannade?” varvid Carl svarar ”jag antar att Tim Cook kommer se den här videon, och han kommer inte vara glad, han kommer skicka den vidare inom företaget”.

Och mycket riktigt tillkännagav Apple igår att de kommer att införa RCS i iMessage nästa år. I ett uttalande till 9to5mac säger en talesman för Apple:

Later next year, we will be adding support for RCS Universal Profile, the standard as currently published by the GSM Association. We believe RCS Universal Profile will offer a better interoperability experience when compared to SMS or MMS. This will work alongside iMessage, which will continue to be the best and most secure messaging experience for Apple users.

Detta kommer leda till att man kan skicka högupplösta bilder och video, samt få läskvitton mellan Androids standard SMS-app och iMessage. Apple säger också att de kommer låta användare dela sin position i meddelanden. Apple säger även att de ska jobba tillsammans med gruppen bakom RCS för att förbättra säkerheten och krypteringen.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar?

App Store-monopolet upphör

Iphone-attack utan försvar

Samsung satsar på AI

Batteritörstiga Apple-klockor

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen