Fairphone satsar på hållbarhet med nya produkter

Fairphone lanserar nya Fairphone 3+ samt nya kameramoduler till befintliga Fairphone-mobiler.
Annons
Annons
forfatter

Din mobil är en enorm belastning för klimatet. Under tillverkningen av de flesta mobiltelefoner används ett stort antal metaller (bland annat guld, volfram, tenn och tantal), som för det första utvinns genom gruvdrift i Afrika under svåra förhållanden för arbetarna och för det andra mycket sällan återvinns. Det är faktiskt bara ungefär 20 % av telefonerna i dag som återvinns på något sätt, merparten av vårt elektroniska skräp hamnar på soptippar i tredje världen.

Med de orden inledde vi förra årets nyhet om Fairphone 3 – en hållbar och klimatvänlig mobil som lanserades i Berlin för drygt ett år sedan. Men även om ett år har gått är så är påståendet fortfarande både sant och relevant i dag.

Det tänker Fairphone göra någonting åt. Företaget kommer från Nederländerna och har funnits sedan 2013. Grundtanken är att företagets mobiler ska vara tillverkade av material som antingen är återvunna (till exempel koppar och plast) eller tillverkas på ett ansvarsfullt sätt, till exempel volfram och tenn från konfliktfria zoner.

Dessutom ska mobilerna vara lätta att reparera så att man själv kan byta ut trasiga delar som skärm, högtalare och batteri. På detta sätt kan mobiltelefonens livslängd förlängas till fem eller kanske sju år, vilket minskar telefonens koldioxidavtryck med 28–42 %.

Det ska vara enkelt och billigt att reparera en Fairphone. Då håller den längre och belastar klimatet mindre. (Foto: Fairphone)

Ny kameramodul

Möjligheten att själv byta ut komponenter innebär också att man inte behöver slänga sin mobil och köpa en ny för att få nya och bättre funktioner.

Annons

I år är Fairphone klara med en uppgraderad version av Fairphone 3 – nya Fairphone 3+ – som har som viktigaste nyhet en uppgraderad kameramodul med 48 Mp i huvudkameran och 16 Mp i frontkameran, plus bättre och snabbare autofokus, objektspårning och bildstabilisering.

Har man redan en Fairphone 3 från förra året kan man behålla den och bara köpa den nya kameramodulen som reservdel. Att byta ut kameramodulen är något man enkelt kan göra hemma på köksbordet med skruvmejseln som ingår.

Nuvarande Fairphone 3-användare kan uppgradera sina telefoner via Fairphones webbplats för så lite som 70 euro, fram till slutet av september och 95 euro efter den 1 oktober.

Enligt tillverkaren består den nya Fairphone 3+ av så mycket som 40 procent återvunnen plast, vilket motsvarar en 33 cl plastflaska. (Foto: Fairphone)

Fairphone 3+

Om du inte redan har en Fairphone kan du köpa den helt nya Fairphone 3+, som naturligtvis levereras med den nya kameramodulen, men annars i stort sett är identisk med förra årets modell.

Den har en 5,65-tums Full-HD-skärm i 18:9-format, Snapdragon 632-processor, 64 GB minne (kan utökas till 400 GB med ett MicroSD-kort), ett utbytbart batteri på 3000 mAh och tåligt Gorilla Glass 5. Fairphone 3+ levereras förinstallerad med Android 10, vilket också kommer att kunna laddas ner till nuvarande Fairphone 3-användare under första halvan av september.

Annons

Pris och tillgänglighet

I Sverige går Fairphone 3+ att köpa via Tele2, från 14 september. Den kostar 5 300 kronor.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.
Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Lanserar bland annat nya tv-apparater med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Ny drivlina och flexibla utrustningspaket.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
Sony uppdaterar sina flaggskepp.
Helt elektrisk version av X1.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.