TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Fairphone satsar på hållbarhet med nya produkter

Fairphone lanserar nya Fairphone 3+ samt nya kameramoduler till befintliga Fairphone-mobiler.

forfatter
Publicerad 2020-09-01 - 09:17

Din mobil är en enorm belastning för klimatet. Under tillverkningen av de flesta mobiltelefoner används ett stort antal metaller (bland annat guld, volfram, tenn och tantal), som för det första utvinns genom gruvdrift i Afrika under svåra förhållanden för arbetarna och för det andra mycket sällan återvinns. Det är faktiskt bara ungefär 20 % av telefonerna i dag som återvinns på något sätt, merparten av vårt elektroniska skräp hamnar på soptippar i tredje världen.

Med de orden inledde vi förra årets nyhet om Fairphone 3 – en hållbar och klimatvänlig mobil som lanserades i Berlin för drygt ett år sedan. Men även om ett år har gått är så är påståendet fortfarande både sant och relevant i dag.

Det tänker Fairphone göra någonting åt. Företaget kommer från Nederländerna och har funnits sedan 2013. Grundtanken är att företagets mobiler ska vara tillverkade av material som antingen är återvunna (till exempel koppar och plast) eller tillverkas på ett ansvarsfullt sätt, till exempel volfram och tenn från konfliktfria zoner.

Dessutom ska mobilerna vara lätta att reparera så att man själv kan byta ut trasiga delar som skärm, högtalare och batteri. På detta sätt kan mobiltelefonens livslängd förlängas till fem eller kanske sju år, vilket minskar telefonens koldioxidavtryck med 28–42 %.

Det ska vara enkelt och billigt att reparera en Fairphone. Då håller den längre och belastar klimatet mindre. (Foto: Fairphone)

Ny kameramodul

Möjligheten att själv byta ut komponenter innebär också att man inte behöver slänga sin mobil och köpa en ny för att få nya och bättre funktioner.

I år är Fairphone klara med en uppgraderad version av Fairphone 3 – nya Fairphone 3+ – som har som viktigaste nyhet en uppgraderad kameramodul med 48 Mp i huvudkameran och 16 Mp i frontkameran, plus bättre och snabbare autofokus, objektspårning och bildstabilisering.

Har man redan en Fairphone 3 från förra året kan man behålla den och bara köpa den nya kameramodulen som reservdel. Att byta ut kameramodulen är något man enkelt kan göra hemma på köksbordet med skruvmejseln som ingår.

Nuvarande Fairphone 3-användare kan uppgradera sina telefoner via Fairphones webbplats för så lite som 70 euro, fram till slutet av september och 95 euro efter den 1 oktober.

Enligt tillverkaren består den nya Fairphone 3+ av så mycket som 40 procent återvunnen plast, vilket motsvarar en 33 cl plastflaska. (Foto: Fairphone)

Fairphone 3+

Om du inte redan har en Fairphone kan du köpa den helt nya Fairphone 3+, som naturligtvis levereras med den nya kameramodulen, men annars i stort sett är identisk med förra årets modell.

Den har en 5,65-tums Full-HD-skärm i 18:9-format, Snapdragon 632-processor, 64 GB minne (kan utökas till 400 GB med ett MicroSD-kort), ett utbytbart batteri på 3000 mAh och tåligt Gorilla Glass 5. Fairphone 3+ levereras förinstallerad med Android 10, vilket också kommer att kunna laddas ner till nuvarande Fairphone 3-användare under första halvan av september.

Pris och tillgänglighet

I Sverige går Fairphone 3+ att köpa via Tele2, från 14 september. Den kostar 5 300 kronor.

Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
Toppmobiler under 2023 kommer ha denna processor Så här blir Qualcomms nya systemkrets för de dyraste Android-mobilerna på marknaden.
Den perfekta mellanmobilen Pixel 7 har i stort sett allt som storebror Pro har – men lite billigare.
Följ Ljud & Bild