TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!
Nyhet

Här är din nya klimatsmarta mobil

Fairphone 3 är det senaste tillskottet till en serie miljövänliga mobiltelefoner.

forfatter
Publicerad 2019-08-27 - 15:04

Din mobil är en enorm belastning för klimatet. Under tillverkningen av de flesta mobiltelefoner används ett stort antal metaller (bland annat guld, volfram, tenn och tantal), som för det första utvinns genom gruvdrift i Afrika under svåra förhållanden för arbetarna och för det andra mycket sällan återvinns. Det är faktiskt bara ungefär 20 % av telefonerna i dag som återvinns på något sätt, merparten av vårt elektroniska skräp hamnar på soptippar i tredje världen.

Fairphone 3 har precis lanserats och går att köpa i Norden för 475 euro, bland annat via Tele2 i Sverige och via företagets egen webbshop. Foto: Fairphone

Det här har det holländska företaget Fairphone försökt göra någonting åt sedan 2013 och i dag lanserade det ”sociala företaget” sin senaste smartphone, Fairphone 3, på en presskonferens i Berlin.

Framifrån ser Fairphone 3 ut som en helt vanlig mobiltelefon. Foto: Peter Gotschalk

Lätt att laga

Fairphone 3 är tillverkad av material som antingen är återvunna (koppar och plast) eller framställda på ett ansvarsfullt sätt, till exempel kommer volfram och tenn från konfliktfria zoner och guldet är så kallat Fairtrade-guld.

Dessutom är den nya mobilen så enkel att reparera att du kan göra det själv. Det ingår till och med en liten skruvmejsel och många olika komponenter går att köpa billigt som reservdelar från Fairphones webbshop – inklusive skärm (för 89,95 euro), kamera (49,95 euro), högtalare (19,95 euro) och batteri (29,95 euro).

Det ska vara enkelt och billigt att reparera Fairphone 3. Då håller den längre och är mer klimatsmart. Foto: Fairphone

Tanken bakom den modulära konstruktionen är att användarna ska kunna behålla och använda telefonen i 5 år, vilket är längre än vi normalt behåller våra telefoner (ungefär 3 år). Fairphone anser därför att deras mobiltelefon belastar klimatet med 30 % mindre koldioxid än de som kommer från stora tillverkare som Apple, Huawei och Samsung.

Fairphone 3 är uppbyggd av moduler så att man själv kan byta ut exempelvis skärmen, kameran, högtalarna eller batteriet. Foto: Fairphone

Och för de som är lagda lite åt det nördiga hållet är det naturligtvis ingen nackdel att kunna skruva isär sin mobil och sedan sätta ihop den igen!

Om man vänder på Fairphone 3 och tittar på den bakifrån så ser man modulkonstruktionen. Foto: Peter Gotschalk

Pris

Fairphone säljs i Skandinavien bland annat genom Tele2 och Fairphones egen webbshop. Priset är 475 euro.

Specifikationer

  • Operativsystem: Android 9 Pie
  • Skärm: 5,7-tums IPS Full HD 18:9 (2160 x 1080), 427 ppi
  • Processor: 2,2 GHz Snapdragon 632
  • Minne: 4 GB RAM/64 GB lagring (går att bygga ut med microSD upp till 200 GB)
  • Kamera: 12 Mp f1,8 IMX363 (baksida) + 8 Mp f2,0 (framsida)
  • Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, NFC, GPS, 4G, VoLT
  • Mått/vikt: 158 x 71,8 x 9,89 mm/189 g
  • Batteri: 3000 mAh, Quick Charge 3.0

Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Black Week 2022: Sex fantastiska mobilerbjudanden Du kan hitta bra mobiler till bra priser på Black Friday, men butikerna försöker också bli av med de mest osäljbara produkterna. Så här undviker du felköp.
Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
Toppmobiler under 2023 kommer ha denna processor Så här blir Qualcomms nya systemkrets för de dyraste Android-mobilerna på marknaden.
Den perfekta mellanmobilen Pixel 7 har i stort sett allt som storebror Pro har – men lite billigare.
Följ Ljud & Bild