Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Fairphone 5 kan du reparera själv där hemma

Holländska Fairphone 5 bygger på lika delar hållbarhet, rättvisa och modulär utbytbarhet.

Skrivet av / 2023-08-30 - 11:50
Fairphone 5 kan du reparera själv där hemma

Kan man vara både anständig och uppdaterad i smartphone-världen?

Det menar det holländska företaget Fairphone, som tillverkar telefoner baserade på andra och högre ideal än vinstintresse, och som idag lanserar sin senaste modell.

Enligt tillverkaren är Fairphone 5 den mest rättvist producerade, mest hållbara och mest reparationsvänliga smarttelefonen på marknaden. Men fortfarande utrustad med kraftfull och framtidssäker hårdvara.

(Foto: Fairphone, redigering: Christian Ranke)

Fairphone 5 är tunnare och lättare än tidigare generationer av Fairphone med en högre damm- och vattentålighet och levereras med 8 GB minne och 256 GB lagringsutrymme med möjlighet att expandera med microSD-kort. Fairphone 5 levereras med Android 13.

Fairphone 5 har tre kameror, varav två på baksidan. Det är samma antal som på föregångaren Fairphone 4, men med en ny 50 Mp-sensor från Sony. Och där tidigare versioner fick nöja sig med en LCD-skärm, har Fairphone 5 nu en 6,46-tums 90 Hz OLED-skärm.

Läs också Mobil med grönt samvete Fairphone 4 är en mobil utan inbyggt åldrande. För man kan själv byta ut delarna. Tyvärr kan man inte kan köpa en snabbare processor.

Kan repareras hemma

En Fairphone-specialitet är möjligheten att själv reparera telefonen och byta ut defekta delar hemma på köksbordet. Med en enkel stjärnskruvmejsel kan ägaren byta ut 10 av telefonens delar, inklusive kamera, skärm, batteri och laddningskontakt, om den skulle gå sönder.

Fairphone 5 är modulär och kan demonteras med en stjärnskruvmejsel. (Foto: Fairphone)

Batteriet på 4200 mAh är utbytbart och får även en längre livslängd genom varierande laddningslägen. Allt backas upp av en 5-årsgaranti och en garanti på minst fem uppdateringar av Android-operativsystemet, så du kommer att ha en fullt uppdaterad telefon fram till åtminstone 2031.

Processorn är en specialutgåva av Qualcomm QCM6490 med åtta kärnor och 5G- och Wi-Fi 6E-anslutning samt AI-funktioner. Chipsetet är utformat för att ha en lång livslängd, så Fairphone kan erbjuda upp till 8–10 års mjukvarusupport.

Fairphone förespråkar bokstavligen transparens i sina produkter (Foto: Fairphone)

Hållbara material och rättvis produktion

Hållbarhet och bättre villkor för gruv- och fabriksarbetare är ett annat viktigt fokus för Fairphone. 70 procent av de 14 fokusmaterialen i Fairphone 5 är antingen återvunna eller kommer från kooperativa gruvor med fokus på rättvisa och anständiga villkor. Detta inkluderar bland annat volfram, Fair lithium och Fairtrade guld. Aluminium, tenn, nickel, zink, koppar, magnesium, indium, sällsynta metaller och plast är alla återvunna.

Pris och tillgänglighet

Fairphone 5 kommer att finnas tillgänglig i Norden från och med den 16 oktober till ett rekommenderat pris på 699 euro. Om du inte har några eurosedlar kvar från sommarsemestern motsvarar beloppet cirka 8 500 kronor.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samsung läcker nästa Galaxy

Xiaomi vill göra din hälsa smart

Nya Xiaomi 13T-serien

Garmin-klocka för aktiv livsstil

Nu släpps iOS 17

Tidig död för Surface Duo

Rulla till toppen