TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Asus lanserar ny Zenfone 8-serie

Både den kompakta Zenfone 8 och kameramobilen Zenfone 8 Flip är baserade på Qualcomms Snapdragon 888-processor.

forfatter
Publicerad 2021-05-12 - 19:30

Även om Asus inte riktigt är ett stort namn mobilbranschen så gör det taiwanesiska märket utmärkta telefoner. Vi har testat åtskilliga av dem – nu senast Asus Zenfone 7 Pro, som fick oss att tappa hakan förra året.

Därför ser vi fram emot att testa de två nya mobilerna som Asus just har lanserat.

Både Zenfone 8 och Zenfone 8 Flip, som de två nya modellerna i Zenfone 8-serien heter, har Android 11, Qualcomm Snapdragon 888 5G Mobile Platform samt Samsung AMOLED-skärmar med Delta-E <1 färgnoggrannhet. Skärmarna är dessutom HDR10+-certifierade.

Asus Zenfone 8

Detta är den mindre modellen med 5,9-tums skärm i FHD+-upplösning och en uppdateringshastighet på 120 Hz. Ljusstyrkan är hela 1 000 nits.

Den fickvänliga designen har valts för att ge användare som inte gillar stora mobiler ett alternativ som enkelt kan skötas med en hand.

Zenfone 8 är den första Zenfone-telefonen som är IP 68-certifierad.

Asus Zenfone 8
Asus Zenfone 8 (Foto: Asus)

Under skärmen sitter ett 4000 mAh-batteri samt 8 GB eller 16 GB LPDDR5 RAM och antingen 128 GB eller 256 GB lagringsutrymme.

På baksidan hittar vi en 64 Mp Sony IMX686-kamera med autofokus, dual pixel och optisk bildstabilisering. Ultravidvinkelkameran med 12 Mp Sony IMX363-sensor kan bland annat leverera detaljerade makroinspelningar, lovar Asus.

Frontkameran har 12 Mp och dual pixel-autofokus.

Asus Zenfone 8 Flip

Den lite större kameramobilen med 6,7-tums skärm och FHD+-upplösning får nöja sig med 90 Hz uppdateringshastighet.

Å andra sidan har den ett 5000 mAh-batteri (vilket är nödvändigt för att driva den större skärmen) och som namnet antyder en unik Flip-kamera (en motorstyrd flip-up-modul) med trippelkamera som kan ta bilder åt båda håll. Av samma anledning har mobilskärmen inget hål för en frontkamera.

 

Asus Zenfone 8 Flip
Asus Zenfone 8 Flip (Foto: Asus)

Huvudkameran är en Sony IMX686 64 Mp-vidvinkelkamera med dual-pixel phase-detection för ultrasnabb fokusering, Quad Bayer-teknik och förbättrad ljuskänslighet.

En sekundär ultravidvinkelkamera drivs av en Sony IMX363-sensor och klarar makrofoto på så korta avstånd som 4 cm. Den tredje kameran är en 8 Mp telelins som har 3x optisk zoom och sammanlagt upp till 12x zoom och sömlösa övergångar mellan kamerorna under fotografering.

Zenfone 8 Flip har 8 GB LPDDR5 RAM och 256 GB inbyggt lagringsutrymme.

Pris och tillgänglighet

Både Asus Zenfone 8 och Zenfone 8 Flip är tillgängliga nu.

Zenfone 8 kostar från 7 000 kornor och Zenfone 8 Flip kostar 8 500 kronor.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
En liten bit dynamit Zenfone 9 kör om alla märkesmobiler med en prestanda i high-end-klassen till premiumpris. Och kameran är helt galen.
Den snabbaste mobilen Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.
Nya OnePlus-mobilen presenteras 3 augusti Levereras med den nya Snapdragon 8+ Gen 1-processorn och OxygenOS 13.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend