Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple höjer säkerheten för att skydda mot stölder

Krav på biometrisk identifiering för viktiga kontoinställningar som tjuvar ofta ändrar

Av / 2023-12-15 - 13:16
Apple höjer säkerheten för att skydda mot stölder

Tidigare i år rapporterade Wall Street Journal om en trend med iPhone-stölder där målet inte i första hand var själva mobilen. Tjuvarna sneglade över axeln på folk och noterade deras skärmkod innan stölden. Sedan gick det inte många minuter innan lösenordet till Apple ID ändrats, deras sparade lösenord kopierats och tjuven beställt varor med deras sparade kreditkort.

Nu svarar Apple på kritiken om att det är för lätt att bli av med allt när vi idag sparar så mycket av vår känsliga information i mobilen. Användare som är med i Apples betatest-program för operativsystemet iOS har noterat en ny inställning som ska dyka upp i nästa version.

Illustration: Dall-E 3

Det handlar om att det i fliken ”Face ID och lösenkod” dykt upp en inställning för ”Stolen device protection”, skydd för stulna enheter. Med den avslagen kan en tjuv använda din lösenkod för att slå av fjärrlåsningen, stänga av lokaliseringsfunktionen, komma åt dina lösenord och till och med ändra Apple ID-lösenordet. Vilket ställer till det för användaren på alla dess enheter.

Med funktionen aktiverad måste man använda biometrisk identifiering, det vill säga fingeravtryck eller ansiktsigenkänning för att ändra inställningarna ovan. Men funktionen går längre än så. Vill man ändra Apple ID-lösenordet, skapa återställningsnycklar, ändra sina kontaktuppgifter, lägga till nya ansikten eller fingeravtryck, ta bort biometrisk identifiering, slå av positioneringen eller stänga av stöldfunktionen ingår en vänteperiod. Man måste vänta en timme och sedan identifiera sig igen.

Vi förväntar oss att stöldskyddsfunktionen dyker upp i början av nästa år.

Läs också:

10 nya funktioner för iOS 17

Apple har just presenterat den kommande versionen av operativsystemet för iPhone. Du kan särskilt se fram emot dessa nyheter.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xiaomi släpper Flip-konkurrent

Google själva ligger bakom enorm läcka

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Rulla till toppen