Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Alternativa appbutiker och webbläsare kommer till din iPhone och iPad

Apple gör sig av med exklusiva App Store och Safari i iOS 17.4. Och ett mycket populärt spel gör comeback!

Skrivet av / 2024-01-27 - 16:32
Alternativa appbutiker och webbläsare kommer till din iPhone och iPad

Apple kommer snart att ta ett stort steg bort från sin tidigare policy genom att tillåta användare i EU att installera appar från andra butiker än App Store och välja alternativa webbläsare i stället för Safari.

Denna förändring, som kommer att implementeras i kommande iOS 17.4 och iPadOS 17.4, är ett svar på EU:s Digital Markets Act, som syftar till att främja mer öppna och konkurrenskraftiga digitala marknader, skriver elektronikjätten i ett pressmeddelande.

Apple har hittills hävdat att denna restriktiva hållning var nödvändig för att säkerställa användarnas säkerhet, men har kritiserats för att skapa ett monopol och tvinga utvecklare att använda deras plattform och betala höga avgifter.

Läs också Epic Games måste hosta upp Kommer att få betala dyrt efter bitter rättstvist.

Den nya utvecklingen gynnar spelutvecklare som Epic Games. Efter en tvist med Apple om policy och avgifter togs deras populära spel Fortnite bort från App Store 2020. Med de nya riktlinjerna kan spelet återintroduceras i Europa via alternativa appbutiker. Och det kommer det verkligen att göra, har Epic Games redan meddelat på sociala medier X (tidigare Twitter). Detta kommer att ske under 2024.

Med möjligheten att välja andra webbläsare än Safari, och utan kravet på att använda WebKit-motorn, kan iOS-användare uppleva en förbättring av hastighet och flexibilitet. Apple påpekar dock att användningen av alternativa appar och butiker kan öka risken för skadlig kod och bedrägerier.

Dessutom introducerar Apple tillgång för tredjeparts-betalningsappar till NFC-chipet i sina produkter, vilket tidigare var exklusivt för Apple Pay.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

Är detta slutet för Nokia?

Apple Vision Pro – Här är recensenternas dom!

5G för alla!

Honors tunna vikmobil kommer hit

Stora förändringar på gång för iOS, Safari och App Store - och Fortnite kommer tillbaka!

Nej, Samsung Galaxy S22 kommer inte att få nya AI-funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen