Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

2027 måste alla mobiler ha utbytbart batteri

Nu har EU:s råd antagit den nya förordningen om batterier och det innebär bland annat att bärbara batterier som ingår i apparater senast 2027 ska kunna bytas av konsumenten själv.

Skrivet av / 2023-07-19 - 10:00
2027 måste alla mobiler ha utbytbart batteri

Den 10 juli antog EU:s råd en ny förordning, även kallad EU:s nya batteridirektiv, som stärker hållbarhetsreglerna för batterier och förbrukade batterier. Förordningen reglerar batteriets hela livscykel – från produktion till återanvändning och återvinning – och säkerställer att batterierna är säkra, hållbara och konkurrenskraftiga.

Batterier är centrala för arbetet med att fasa ut fossila bränslen och för EU:s övergång till utsläppsfria transportsätt. Samtidigt innehåller förbrukade batterier många värdefulla resurser och vi måste kunna återanvända dessa kritiska råvaror i stället för att förlita oss på länder utanför EU för vår efterfrågan. De nya reglerna kommer att främja den europeiska industrins konkurrenskraft och säkerställa att nya batterier är hållbara och bidrar till den gröna omställningen,” säger Teresa Ribera, Spaniens minister för ekologisk omställning.

Europaparlamentets och rådets förordning gäller alla batterier, inklusive alla förbrukade bärbara batterier, fordonsbatterier, industribatterier, startbatterier (främst i fordon och maskiner) och batterier för lätta transportmedel (till exempel elcyklar, elmopeder och elsparkcyklar).

En cirkulär ekonomi

De nya reglerna syftar till att främja en cirkulär ekonomi genom att reglera batterier under hela deras livscykel. Enligt förordningen ”ska senast 2027 bärbara batterier som ingår i apparater kunna avlägsnas och bytas ut av slutanvändaren, vilket ger aktörerna tillräckligt med tid för att anpassa utformningen av produkterna till detta krav. Detta är en viktig bestämmelse för konsumenterna.”

Rådets omröstning 10 juli avslutade antagningsförfarandet. Förordningen kommer nu att undertecknas av rådet och Europaparlamentet. Därefter offentliggörs den i EU:s officiella tidning och 20 dagar senare träder förordningen i kraft.

Läs också Batteridrivna produkter i framtiden EU:s nya batteridirektiv kommer träda i kraft om tre år, och då ska det vara enkelt att själv byta batteri på sina konsumentprodukter.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

1 reaktion på ”2027 måste alla mobiler ha utbytbart batteri”

  1. Har inte sett en enda positiv grej med EU förrän nu. Detta är sjukt bra! Tvinga även tillverkare att supporta telefoner i minst 10, helst 15 år från inköpsdatum, annars finns riskerna med planned obsolescence. Vinst både för kund och miljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Får din gamla Samsung-mobil Galaxy AI?

Xiaomi + Leica = sant

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

Är detta slutet för Nokia?

Apple Vision Pro – Här är recensenternas dom!

5G för alla!

Honors tunna vikmobil kommer hit

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen