Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

MWC 2019: Huawei lanserar överlägsen vikbar mobil

Huawei Mate X verkar mer lovande än Samsung Galaxy Fold. Åtminstone på papperet – frågan är bara när den släpps på marknaden.

Av / 2019-02-25 - 08:48
MWC 2019: Huawei lanserar överlägsen vikbar mobil

Rykten började surra på allvar för ett par dagar sedan, när stora reklamskyltar med en hopfällbar mobil från Huawei började dyka upp i den spanska metropolen i Barcelona. Där går nämligen den årliga mobilmässan Mobile World Congress av stapeln. Överraskningen var därför inte våldsamt stor när Huawei vid en välbesökt presskonferens tjuvstartade mässan redan på söndag och lanserade sin vikbara konkurrent till Samsung Galaxy Fold.

Och glädjen över att ha varit först med en hopfällbar mobiltelefon måste ha varit kortlivad hos koreanska Samsung, för Huawei Mate X, som den kinesiska vikbara mobilen heter, verkar på många sätt mer lovande än Galaxy Fold.

8 tum stor är skärmen på Huawei Mate X när den är utfälld (till skillnad från Galaxy Fold-skärmen på 7,3 tum), och medan Samsung-skärmen så att säga sitter ”på insidan” av mobilen när den är hopvikt så sitter Huawei Mate X-skärmen på utsidan, så att mobilen får två skärmar – på både fram- och baksidan – när den är hopvikt. Och den blir 100 % platt i utfällt läge.

Huawei Mate X stora skärm sitter på utsidan, inte på insidan. Därför kan mobilen bli helt platt när skärmen är utfälld. Foto: Huawei
Huawei Mate X stora skärm sitter på utsidan, inte på insidan. Därför kan mobilen bli helt platt när skärmen är utfälld. Foto: Huawei

Huawei Mate X är dessutom bara 11 mm på det tjockaste stället när den är hopvikt, medan Galaxy Fold är ungefär 18 mm. Det gör verkligen skillnad när telefonen ska ner i byxfickan. Å andra sidan ska det bli spännande att se hur allting fungerar i praktiken för Huawei Mate X och dess skärmar på båda sidor när den kommer i kontakt med nycklar och annat som kan ligga och skava i fickor och väskor.

Huawei Mate X är utrustad med samma kamera som Huawei P20 Pro och Mate 20 Pro, samt en fingeravtrycksläsare inbyggd i av/på-knappen. Den får 512 GB inbyggt minne, 8 GB RAM, och det stöder all nätverksteknik upp till och med 5G!

Enligt Huawei betyder det att Mate X klarar nedladdningshastigheter upp till 4,6 Gbit/s i 5G-nät.

Dessutom har den ett 4500 mAh dubbelbatteri och SuperCharge-snabbladdning som laddar från 0 till 85 % på bara 30 minuter.

Frågan är bara hur långt Huawei faktiskt har kommit med sin uppfällbara mobil, för även om den hade en prislapp på presskonferensen (närmare bestämt 2 299 euro, alltså ungefär 23 000 svenska kronor) så var den bara utställd i en glasmonter efter i demo-rummet dit alla journalister rusade direkt efter lanseringen. Säkerhetspersonal såg till att ingen kom för nära, och det gick inte ens att få hålla ett exemplar i handen och prova tekniken med den vikbara skärmen.

Huawei Mate X visades upp i en glasmonter. Se men inte röra, var regeln som upprätthölls av bestämd säkerhetspersonal. Foto: Peter Gotschalk
Huawei Mate X visades upp i en glasmonter. Se men inte röra, var regeln som upprätthölls av bestämd säkerhetspersonal. Foto: Peter Gotschalk

Enligt Huaweis danska marknadschef, Marie Dam Feldborg, släpps Mate X förmodligen först i Kina och det sker inte förrän mot slutet av 2019. Till våra breddgrader kommer den tidigast om ett år. Mycket hänger på när operatörerna blir klara med 5G-infrastrukturen.

Vi kan därför inte låta bli att misstänka att Mate X bara visades upp för att ge ett intryck av att Huawei ligger långt framme i utvecklingen och att lanseringstiden fortfarande är ren spekulation, till skillnad från Samsung Galaxy Fold som dyker upp i svenska butiker redan i maj. I år.

Någon egentlig lansering av Huawei Mate X tycker vi inte att detta var. Huruvida Samsung också var för tidigt ute med sin Galaxy Fold får ett framtida test visa.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen