TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Framtiden enligt Apple

Tim Cook fiskade inte upp någon ny hårdvara på årets World Wide Developers Conference. Men en närmare titt på de nya versionerna av Apples två operativsystem avslöjar ändå mycket om vad äppelgänget går och lurar på den närmaste tiden …

Av / 2014-08-17 - 06:00
Framtiden enligt Apple

Med iOS 8 och OS X Yosemite fortsätter Apple att förfina sina två operativsystem till mobila enheter respektive datorer. På presentationen lade Apple grunden för sin nya plan som verkställs fullt ut nu i höst när de lanserar sin nya maskinvara, som skräddarsys för att utnyttja de två nya operativsystemen.

Det övergripande temat för årets nyheter var integration. Din smartmobil, din surfplatta och din dator ska knytas ihop i molnet och samarbeta helt sömlöst – under förutsättning att alla har en Apple-logga, naturligtvis.

För detta ändamål introducerade Apple en väsentlig funktion som heter Continuity och som gör det möjligt att fortsätta med en uppgift på en annan enhet. Du kan till exempel börja skriva ett e-postmeddelande på din iPhone när du sitter på bussen på väg hem och fortsätta på din Mac-dator när du kommer innanför dörren. Mac-datorn vet vad du håller på med, vilket program du använder och hur långt du har kommit. Ett annat exempel: med de nya operativsystemen kommer du att kunna ta emot och ringa samtal på din Mac-dator – så länge den är hopkopplad med en iPhone. Du kommer också att kunna ta emot och skicka SMS, inte bara iMessage-meddelanden som tidigare.

På samma gång delar det nya iCloud-fotobiblioteket bilder mellan samtliga enheter i ett enda iCloud-bibliotek. Till och med bilder du redigerar på någon enhet lagras i molnet, så att andra Apple-enheter kan ladda ner dem.

Slutligen har Apple tagit bort gränserna för AirDrop. Hittills har man uteslutande kunnat använda AirDrop för att skicka filer trådlöst mellan en Mac-dator och en annan, eller mellan två iOS-enheter. I framtiden kan man skicka filer kors och tvärs mellan datorer och handhållna maskiner. Äntligen.

Annons

Knyter ihop säcken
Det är egentligen inget nytt att Apple utväxlar funktioner mellan sina två operativsystem, men hittills har de varit två mycket separata system, som delat vissa funktioner som iMessage och Notiser. Med OS X Yosemite och iOS 8 tar Apple ett stort steg i riktningen mot att strömlinjeforma de två systemen och knyta dem mycket tätt tillsammans – både rent visuellt och i praktiken.

Men det har sitt pris: Har du varit otrogen och blandat in en Android-mobil eller Windows-dator i ditt digitala liv så kan du inte utnyttja hela raden av fiffiga nya Apple-funktioner. Har du uteslutande elektronik med äppel-logga blir du belönad. Man kan säga att Apple knyter ihop säcken om sitt eget ekosystem och försöker ge oss alla en riktigt bra anledning att stanna kvar i deras värld. Apple har dessutom gjort sig omaket att behålla alla app-utvecklare genom att lansera en helt ny, enklare och snabbare plattform för app-utveckling i form av programmeringsspråket Swift (se särskild ruta).

Häng med på kommande sidor där vi har valt ut ett par av de mest intressanta nyheterna från Apples presentation och berättar vad vi kan förvänta oss av Apple den närmaste tiden …

 

Health

Health

Banar väg för iWatch?

Apple tar ett stort kliv framåt i den hälso- och fitnessvåg som de själva var med om att sätta igång med Nike Plus-konceptet 2006. Sedan dess har världen exploderat med mät-dig-själv-appar och tillbehör, och nu tycker Apple att det är hög tid att samla all information i en enda app. Health samlar och visar hälsoinformationen från externa träningsprylar som Jawbone Up (som vi testade i majnumret), pulsmätare och digitala vikter samt appar som RunKeeper och Endomondo. Health håller koll på puls, kalorier, blodsocker, kolesterol, medicin och mycket annat, och du kan upprätta din egen journal med viktig information – till exempel blodgrupp och allergier – som man kommer åt direkt från låsskärmen om det händer en olycka.

Det riktigt smarta är dock den HealthKit-API som utvecklarna förfogar över. Tekniken öppnar för helt nya möjligheter att integrera hälsoprylar och sjukvård. Tänk dig till exempel att du är förälder till ett skolbarn med diabetes och får en varning på din iPhone om barnets blodsockerhalt snabbt ändras markant. Eller att läkaren kontaktas automatiskt om ditt blodtryck är för högt i förhållande till i förväg fastställa gränsvärden. Möjligheterna är plötsligt oändliga om sjukvård och utvecklare kan börja samarbeta.

Dessutom skulle Apples återupplivade intresse för fitness och hälsa mycket väl kunna tyda på att software-infrastrukturen måste vara i ordning innan Apple i höst lanserar sin mytomspunna wearable-enhet – oavsett om det handlar om den så omskrivna iWatch eller om hörlurarna med inbyggd pulsmätare som ryktena talar om. Den här författaren tror mer på det sistnämnda …

 

Touch ID

Touch ID

Kan Apple hota BankID?

Även om fingeravtryckläsaren Touch ID var förra årets stora nyhet så är det först med årets löfte om att tredjepartsutvecklare också ska få använda tekniken i sina appar som Touch ID blir riktigt spännande. Hittills har Touch ID enbart kunnat användas för att låsa upp iPhone och betala i App Store. I framtiden kommer till exempel bankerna att kunna bygga in Touch ID i deras smartmobil-appar, så att vi i princip inte behöver använda oss av Mobilt BankID när vi betalar räkningar på iPhone eller iPad. Det finns nämligen inget principiellt hinder för att bankerna skulle kunna ge iPhone-användare den möjligheten.

Touch ID är en hörnsten i Apples planer på en komplett betalningsfunktion via iPhone (som sattes i verket med förra årets lansering av iBeacon) och undertecknad vågar slå vad om att det finns Touch ID i alla iOS-enheter före julhandeln. Och varför stoppa där, egentligen? Varför inte på sikt utrusta MacBook-maskinerna med fingeravtrycksläsare också?

 

Metal

Metal

Fullt ös i grafiken

Det kan hända att vi kan förvänta oss betydligt mer avancerad grafik i våra spel när iOS 8 dyker upp i våra ”iEnheter”. Lösningen heter Metal och är något så osexigt som en API – alltså ett lager programvara som ligger mellan appen och processorn. Ju ”mindre” det lagret är desto snabbare kan processorn utföra de uppgifter som appen ber om. Och enligt Apples Craig Federighi är Metal betydligt snabbare än den OpenGL-API som är standard nu. Metal har kommit till i ett samarbete med spelföretagen Crytek, Unity, Electronic Arts och Epic Games så vi kan räkna med en hel drös av Metal-spel när iOS 8 lanseras. På WWDC visade Epic en imponerande demo i form av spelet Zen Garden, som blir gratis i App Store när iOS 8 lanseras.

 

HomeKit

Apple Hosts Its Worldwide Developers Conference

En fjärr över alla fjärrar

Jag älskar alla smarta apparater jag har hemma. Men det retar mig att de inte kan prata med varandra och det är lika frustrerande att jag måste ha en app för att styra belysningen i vardagsummet och en annan för att kolla om ytterdörren är låst. Jag vill ha en möjlighet att trycka på ett enda ställe, så stängs TV:n av, ljuset släcks och dörren låses när jag går och lägger mig. Eller ännu bättre: säga till min telefon att jag går och lägger mig, så tar den själv hand om allt det praktiska. Och just det här blir förmodligen möjligt när iOS gör sitt intåg i mobilen tack vare Apples nya HomeKit-teknik. Apple lockar åtminstone på sin hemsida med att HomeKit kan integreras med röstigenkänningstekniken Siri. Ska drömmen gå i uppfyllelse krävs det dock att Apple får med sig både utvecklare och tillverkare – och de har redan fått ett par framstående namn med ombord, nämligen Philips (LED-glödlampor) och Schlage (iPhone-fjärrstyrda lås till dörrar). Men det är fortfarande en lång väg kvar att gå och Apple har lagt in ett par brasklappar: För att kunna fungera med HomeKit måste tillverkarens maskinvara uppfylla Apples Made For iPhone-krav (MFI) och det krävs att det integreras ett speciellt trådlöst chip och ett programpaket i enheterna. Detta är inget hinder för de stora tillverkarna, men kommer naturligtvis att gallra bort många små innovativa och nystartade företag.

 

Tangentbordet

Tangentbord

Hitta din favorit

Trött på tangentbordet i iPhone? Du är inte ensam. Android-ägare har länge haft det stora nöjet att kunna byta ut tangentbordet – men på iPhone har man varit låst till Apples variant. Men inte längre. I iOS 8 kan utvecklare lägga in egna tangentbord – det må vara ”swype”-tangenter à la Samsung, ett Google Voice-tangentbord eller något helt annat. Apple har själva uppdaterat med den så kallade QuickType-tekniken som inte bara föreslår ord när du skriver, utan gör det baserat på innehållet i iMessage-samtalen. Har du till exempel blivit tillfrågad om du vill åka till konserten klockan 18 eller 19 så blir du automatiskt serverad de två tidsalternativen som knappar som ligger ovanför tangentbordet. Dessvärre har inte Apple gjort sig besväret att göra QuickType på svenska, så här hemma får vi förlita oss på utvecklarnas idéer i stället.

 

Notiscenter

notis

Widgetar à la Android

Utvecklare får också en möjlighet att lägga in innehåll i Notiscenter via widgetar. Det är en funktion som älskats i Android-telefoner i åratal och betyder att du inte måste nöja dig med att titta på information om väder och missade samtal, utan också kan se det allra senaste från din nyhets-app eller öppna och låsa dörren utan att låsa upp telefonen och öppna appen först. Philips har redan meddelat att de kommer att göra en widget så att du kan styra hela deras Hue-LED-lampsystem direkt från Notiscenter.

 

Kameran

Kameran

Blir vuxen

Tillhör du typen som gillar att dra i reglage och göra ändringar så är det förmodligen en god nyhet att iOS 8 gör det möjligt att få tillgång till avancerade inställningar i kamera-appen. I framtiden får du full kontroll över exponeringstid, fokus och vitbalans när du tar bilder. Detsamma gäller för utvecklarna, så räkna med att se betydligt mer avancerade foto-appar inom en snar framtid. Apple passar också på att göra det möjligt för utvecklarna att lägga in plugin-moduler direkt i Foto-appen, så att du till exempel kan lägga på dina filter utan att öppna en tredjeparts-app.

 

SWIFT

Swift

I det pågående smartmobilkriget har Apple en stor fördel av att utvecklarna tycks värdera iOS högre än Android. Trots att Android för länge sedan har gått om iOS som det mest utbredda operativsystemet i smartmobiler och surfplattor släpps det fortfarande betydligt fler iOS-unika appar, som så småningom även dyker upp till Android. Så vill Apple gärna att det fortsätter att vara – och därför gör de vad de kan för att skämma bort utvecklarna.

Under utvecklarkonferensen World Wide Developers Conference överraskade Apple utvecklarna genom att lansera Swift, ett nytt programmeringsspråk för appar och program i Apples ekosystem. Hittills är de flesta iOS- och Mac-program skrivna i det snart 30 år gamla Objective-C, som ”följde med” Steve Jobs när han kom tillbaka till Apple 1997.

Swift har varit under utveckling i fyra år och påstås vara väsentligt enklare än Objective-C och innehåller en rad element från andra språk som Haskell, C#, Ruby och Python. Förhoppningen är att Swift kan locka till sig duktiga, unga kodare som uppskattar mer moderna programmeringsspråk, så att Apple kan behålla sitt app-försprång.

 

Siri – snart på svenska?

Siri

Apples röstigenkänning Siri har funnits sedan iPhone 4S lanserades 2011, men har ännu inte lärt sig svenska. Det gör den visserligen inte när iOS 8 lanseras heller, men det finns hopp: enligt flera källor kommer den inbyggda dikteringen att förstå 27 nya språk, inklusive svenska. Det betyder att iPhone kan omvandla svenskt tal till svensk text. Du kan alltså prata in anteckningar, e-post, SMS och annat i stället för att använda tangentbordet. Om ryktena är sanna kan det betyda att det inte är långt kvar tills vi får en riktig svensktalande Siri.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild