Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Billiga Android-mobiler från Nokia

Nokia X kombinerar Android med Microsoft-tjänster

Av / 2014-02-24 - 09:47
Billiga Android-mobiler från Nokia

Namnen blir Nokia X, X+ och XL.  De nya modellerna hamnar i segmentet de tokbilliga Asha-mobilerna och premiumserien Lumia.

NOKIA_X-07

Tanken är att de är baserade på Androids öppna plattform men Nokia har lagt på ett eget gränssnitt som påminner om WP8. Man har alltså brickor som kan flyttas runt på startskärmen och apparna kan även läggas i mappar.

nokia x screen

Dessutom kommer de laddade med Microsofts tjänster som Skype, Onedrive (nya namnet på Skydrive) och Outlook. Nokia bidrar med appar som Here Maps. Att man ersatt Googles tjänster är inte helt oväntat.

Apparna ska man kunna ladda ner från Nokias affär samt ”många andra”. Även om man inte sa det rent ut så låter det som att man inte kommer kunna använda Google Play store.

 

Nokia X och X+ har en 4-tums skärm med skillnanden att plus-modellen har mer minne. Samtliga har en dubbelkärnig Snapdragon-processor på 1 GHz och skärmupplösning på 800 x 480 punkter. De två mindre har en 3 MP kamera och XL har 5 MP.

Nokia X kostar 89 euro och släpps nu medan X+ kostar 99 euro och kommer i början av andra kvartalet. Nokia XL har en 5-tums IPS-skärm och släpps också andra kvartalet för 109 euro.

Som synes är prissättningen aggressiv och Nokia säger att man hoppas kunna slå konkurrenterna i prisklassen genom bättre design, kvalitet och pålitlighet.

nokia_220 group

Nokia visade även upp två riktigt billiga mobiler. Nokia 220 som är en knappmobil för utvecklingsländerna, den har en 2,4″ skärm och kostar 29 euro. Även en instegsmodell med touchskärm, Asha 230 som kostar 45 euro.

umbrella_body_230

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen