Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2019: Extra upplösning och dynamik

Panasonics fullformatkameror Lumix S1 och S1R kommer med extrafunktioner i mars.

Av / 2019-01-08 - 14:03
CES 2019: Extra upplösning och dynamik

På Photokina 2018 berättade Panasonic att de utvecklar systemkameror i fullformat, med 24 x 36 mm stora bildsensorer. Nu vet vi att de två kamerorna kommer i slutet av mars och att de får nya funktioner.

De två modellerna är ganska så snarlika, med antingen en 24 eller 47 megapixels fullformatsensor. De är byggda för proffs och entusiaster, och ganska kompromisslöst konstruerade med stora grepp, vädertätning och samma objektivfattning som Leica SL. L-fattningen, som den heter, klarar mycket ljusstark optik och både Leica, Panasonic och Sigma har förpliktigat sig att utveckla optik till L-fattningen.

HLG Photo

De nya kamerorna får ett par funktioner som Panasonic inte sagt någonting om hittills. HLG Photo ger bilderna utökad dynamik med en Hybrid Gamma Log-profil, och bilderna påstås se särskilt bra ut på Panasonics 4K-TV-apparater som stöder HLG.

Kamerorna får också en inställning för hög upplösning: high-res. Precis som på andra kameror med liknande funktion används den inbyggda bildstabilisatorn för att flytta bildsensorn åtta gånger. I varje läge görs en exponering och sedan sätts alla åtta bilderna ihop till en enda med mycket bättre upplösning och detaljering.

High-res lär åtminstone vara bra för produkt- och landskapsbilder och andra helt orörliga motiv. Kamerorna ska dock ha ett slags rörelsekompensation, vilket kan göra stativ överflödiga.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Ljud & Bild
Rulla till toppen