Läcka: WH-1000XM4 – Har Sony gjort en stor tabbe?

De nya brusreducerande hörlurarna sägs ha ännu bättre batteritid. Men till vilket pris?
Annons
Annons
forfatter

Om du frågar mig vilka brusreducerande hörlurar jag skulle rekommendera så svarar jag nästan alltid Sony WH-1000XM3.

Frågar du varför så får du naturligtvis samma svar som från alla andra: det finns ingen annan hörlur på marknaden som dämpar brus bättre. Men det är bara halva svaret. Det andra är att WH-1000XM3 är de kraftfullaste trådlösa hörlurarna jag känner till. Näst efter Nura Nuraphone, fast de är bara relevanta om du uppskattar att ha på dig både öronproppar och öronkåpor samtidigt (japp, de är speciella).

Fördelen med kraft

Bland normala hörlurar är det bara Sony som levererar öronbedövande och huvudmasserande ljudtryck, samtidigt som den pumpande basen alltid har full kontroll. Visst, ljudet är i varmaste laget, men det är bara att tämja basen i app-inställningarna. Förstärkarkraften finns där ändå, och du kommer framför allt att uppskatta den när du lyssnar på klassisk musik eller tittar på oproffsiga YouTube-videor som har för lågt ljud. Då kan du nämligen vrida upp volymen tillräckligt högt ändå. Detta är annars den största nackdelen med trådlösa hörlurar, men alltså något som dagens bästa brusreducerande Sony-lurar är immuna mot.

Sony WH-1000XM4
Läckta bilder på Sony WH-1000XM4.

Ny modell läckt: WH-1000XM4

När det gäller läckan om efterträdaren, som kommer från den brasilianska telekommunikationsbyrån Anatel, så är det inte särskilt många detaljer som avslöjas. Den första är att hörlurarna inte får ett helt nytt namn utan helt enkelt heter WH-1000XM4.

Den andra är att de får Bluetooth 5. Allt annat hade varit idiotiskt.

Huruvida själva brusreduceringen är ännu bättre än tidigare får tiden utvisa. Den är som sagt redan marknadens bästa.

Längre batteritid

Men sedan kommer information som många tycker är positiv, men som gör mig lite orolig: batteritiden har ökat från 30 till 40 timmar. (På andra ställen står det att föregångarens batteritid är 36 timmar, men det är med brusreduceringen avstängd. Så ökningen med 33 procent är korrekt.) Det är naturligtvis positivt i sig, men hur har Sony lyckats?

Tja, eftersom det är ljudet som kräver mest energi så ligger det närmast till hands att Sony har minskat förstärkarens effekt. Jag hoppas att det inte är så. För medan jag aldrig har haft några klagomål på batteritiden i M3-modellen så finns det situationer när jag uppskattar den extra kraften. Sänker man effekten för att klämma ut ett par extra timmar så är frågan om man inte offrar för mycket.

Detta visar sig med tiden, men det är åtminstone inte ett större batteri som ger den längre batteritiden. Strömförbrukningen anges nämligen vara 2 watt, jämfört med dagens 8 watt. Och mycket energisnålare är inte Bluetooth 5 än 4.2.

Finns det plats för en modell ovanför?

Om Sony verkligen har valt att minska förstärkarens effekt för att få bättre batteritid i WH-1000XM4 så uttrycker jag härmed min officiella önskan om att få en brusreducerande och trådlös variant av en ännu bättre hörlur, till exempel MDR-Z7. Tänk dig brusreducerande hörlurar för 6 000–7 000 kronor som inte tar hänsyn till något annat än absolut högsta prestanda!

Speak to chat

En annan nyhet i WH-1000XM4 ska vara en så kallad ”speak to chat”-funktion. Antagligen innebär den att man kan väcka Google- eller Apple-assistenten med rösten i stället för att hålla inne en knapp.

När WH-1000XM4 kommer vet vi inte, men alla föregångarna lanserades i augusti. Så om vi skulle gissa …

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

  1. Älskar mina 3:or förutom talkvalitén vid samtal som är katastrofalt dålig, något som Sony inte är ensamma om. Kan de fixa det så blir en uppgradering till 4:orna en ”no brainer”.

  2. Mina största gripes med treorna är att den bara stödjer en ansluten enhet åt gången och den förhatliga touch panelen som aldrig gör rätt. Ge mig fysiska knappar!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.