Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hörlurar för alla på CES

Både hörlurar och öronsnäckor presenterades självklart på årets CES-mässa. Även några riktigt udda.

Av / 2022-01-07 - 17:00
Hörlurar för alla på CES

Det blir ingen mässa utan ljud, och det överraskade ingen att vi fick se nya hörlurar på CES-mässan. Mest fokus var det på helt trådlösa öronsnäckor och gaming-headset, men även lurar med aktiv brusreducering visades fram. Och några ännu konstigare saker, skulle det visa sig.

Helt trådlösa öronsnäckor

JBL Live Pro 2. Foto: JBL

JBL med 10 timmar i öronsnäckorna

Den största nyheten inom trådlösa hörlurar är den utökade batteritiden. Vilket ju är bra, för helt trådlösa öronsnäckor har gärna lite kortare batteritid än vi skulle föredra.

Bland de som satsar på trådlösa öronsnäckor med lång batteritid är JBL. Live Pro 2 har utstickare som håller hela sex mikrofoner för bästa möjliga röståtergivning på samtal. Men det viktigaste dragplåstret är hela 10 timmars batteritid totalt i själva öronsnäckorna. Lägg till laddningsfodralet, och du får sammanlagt 40 timmar med dina favorit-spellistor eller -poddar! Aktiv brusreducering finns också på plats.

Läs också De mest udda prylarna på världens största teknikmässa CES-mässan i Las Vegas är platsen för teknologiska nyheter. Både stora och innovativa – och de lite mer udda.
JBL Live Free 2. Foto: JBL

Önskar du något mer traditionellt, är JBL Live Free 2 kanske lite mer enligt din smak. Prestandan ska vara ganska likartad, men du får nog inte den samma samtalskvaliteten. Speltiden är nere i 7 timmar i dessa snäckor samt 28 timmar extra från fodralet. Inte så tokigt det heller!

JBL Reflect Aero. Foto: JBL

Önskar du hörlurar för en mer aktiv vardag med mycket träning, kanske JBL Reflect Aero är mer för dig, med både damm- och vattentålighet (IP68). Upp till 24 timmars avspelning, med 8 timmar från snäckorna.

Vi förväntar att Live Pro 2 och Live Free 2 hamnar någonstans runt 1500 kronor, medan Reflect Aero antagligen kommer bli några hundringar dyrare.

Belkin Soundform Immerse. Foto: Belkin

Ny toppmodell från Belkin

Åtta timmar från snäckorna får du även när du väljer Belkins nya toppmodell, Soundform Immerse. De har också en mer effektiv brusreduering, med mikrofon på utsidan och även inuti hörselgången. Detta för att de ännu bättre ska kunna uppfatta och utesluta ljud från dina omgivningar. aptX HD ska ge bättre ljud, och större högtalarelement än normalt (12 mm), ska se till att det blir bättre dynamik och kontroll i basen. Priset vet vi inte, men Belkin är inte kända för att ha de allra dyraste lurarna. Skulle de komma att kosta särskilt mycket mer än 2000 kronor, blir vi överraskade.

Renar luften! Ible Airvida E1. Foto: Ible

Öronsnäckor som renar luften

De mest iögonfallande in-ear hörlurarna på årets CES var det ändå Ible som stod för. Airvida E1 renar nämligen luften runt dig!

Nåväl, egentligen marknadsförs Airvida E1 som en personlig luftrenare. Det är nämligen luftrenare Ible fokuserar på, och de hävdar att deras luftrenare avlägsnar upp till 99,9 procent av virus från luften – och 99,7 procent av coronaviruset!

Det sista påståendet har vi svårt att se som något som kommer tillåtas marknadsföras i stor utsträckning här hemma, men tanken är i alla fall att du går med en luftrenare runt nacken – och luften runt dig blir då renare. Airvida E1 har i tillägg öronsnäckor, så att du kan höra musik medan du går omkring i ren luft. Produkten ska även hjälpa mot allmän luftförorening.

En tanke: Att produkten renar nästan allt av virus som kommer in, kan mycket väl vara att producenten har belägg för. Men det kommer självfallet inte betyda att produkten klarar av att suga in allt av virus – och för övrigt dålig luft – omkring dig, för att sedan rena den. Att den pyttelilla produkten har tillräckligt med kraft för detta, samt luftgenomströmning, har vi inte stor tro på.

Shokz OpenRun Pro. Foto: Shokz

Shokz: Musik rakt i tinningen

Då har vi mer tro på den nya produkten från Shokz, nämligen OpenRun Pro. Producenten, som tidigare hette Aftershokz, har i flere år varit känd för sina benledande hörlurar. Alltså där ljudet inte går via örat, men överförs direkt via tinningbenet. OpenRun Pro är senaste tillskottet, och påvisar sådana produkters största problem – närmare bestämt basrespons. Oftast är det som erbjuds från den sortens produkters bottenregioner ganska så platt och slappt.

OpenRun Pro levererar ljudet genom tinningbenet framför örat, direkt in till innerörat. Det betyder att du hör det som händer i dina omgivningar lika bra som tidigare, eftersom hörselgången är öppen. Så glöm brusreducering. Men det kan vara mycket lämpligt när man tränar, inte minst för att man då slipper öronsnäckor som stoppar öronvaxet längre in i örat där det blandar sig med svett och blir mjukt – och skapar en risk för igentäppta hörselgångar. Det finns även egna varianter avsedda för simning.

I tillägg till förbättrad basrespons i förhållande till OpenRun, har OpenRun Pro fått batterier med längre speltid från 8 till 10 timmar, och formfaktorn är dessutom 20 procent mindre. Inte alls dumt!

Around-ear hörlurar

Svindyra: Mark Levinson No. 5909. Foto: Mark Levinson

Mark Levinson: De dyraste – och bästa?

Around-ear hörlurar visades också självklart fram, och de dyraste vi hittills har sett levererades av ingen mindre än Mark Levinson. No. 5909 är deras allra första around-ear hörlurar, och dessa är trådlösa med aktiv brusreducering. Priset är hela 1000 dollar och vi räknar därmed med att det kan översättas till runt 10 000 kronor här hemma!

De som känner till Mark Levinson sedan tidigare, vet at den amerikanska producenten står bakom något av det mest välljudande som finns på hi-fi-marknaden. Därfor är det kanske ingen överraskning att det med No. 5909 satsas på ljudkvalitet, bland annat med högtalarelement (drivelement) av beryllium. Ett mycket kostbart material – men som ger en utmärkt frekvensrespons – särskilt i diskantområdet.

Ljudkvaliteten tas väl omhand med de bästa Bluetooth-ljudkodekarna, som LDAC och aptX.

För priset får du också 30 timmars speltid med brusreducering aktiverad, eller 34 timmar utan. 15 minuters snabbladdning kan ge hela sex timmars musikavspelning.

Brusreduceringen ska, tack vare sex mikrofoner, också vara effektiv mot vind – som ju är huvudproblemet med denna teknologi. Vi får se.

Shure Aonic 40. Foto: Shure

Lillebror från Shure

En av de bästa ljudblockerande hörlurarna är Shure Aonic 50. De gör nästan allt rätt, speciellt ljudet är klockklart. Däremot så är de inte ihopfällbara, och vid lansering var de tämligen dyra.

Detta har Shure nu adresserat med de mer kompakta Aonic 40. De 50 mm drivstegen har krympts ner till mer normala 40 mm, och hörlurarna kan vikas ihop. Hörlurarna har något längre batteritid än sin dyrare storebror (25 mot 20 timmar), har också snabbladdning – något Aonic 50 saknar.

Gaming

HyperX Cloud Alpha Wireless har upp till 300 timmar batteritid! Foto: HyperX

HyperX: 300 timmar batteritid!

Innanför gamingkategorin lade vi speciellt märke till HyperX Cloud Alpha Wireless – som ska låta dig spela i upp till 300 timmar innan det måste laddas!

Huruvida detta faktiskt stämmer, eller om man också måste räkna med stand-by-tiden – som en mus eller tangentbord som håller flera månader innan de behöver laddas – återstår att ta reda på. Enligt HyperX ska i varje fall inte headsetet vara speciellt mycket tyngre än sina föregångare.

För övrigt är 3D-ljud på plats med DTS Headphone X, och mikrofonen är både avtagbar och har aktiv brusreducering.

Master & Dynamic MG20 har drivelement av beryllium och avtagbar mikrofonarm. Foto: M&D

Master & Dynamic MG20: Lyx

Vi lade också märke till Master & Dynamic MG20. Ett lyx-headset i magnesium, klätt i Alcantara konstläder, och med äkta lammskinn runt kuddarna. Vi hoppas de sitter lika behagligt på huvudet som de ser ut att göra. Men kanske inte, för dessa är nämligen slutna och inte öppna, därmed kommer du nog känna svetten i öronen efter en stund med gaming. Å andra sidan isolerar du dig från omvärlden, vilket ju är det gaming handlar om.

Headsetet simulerar 7.1 surroundljud, och ska ge den allra bästa ljudupplevelsen tack vare 50 mm berylliumelement. Dyrt, och underbart.

Mikrofonen är avtagbar, så headsetet kan även användas som trådlösa hörlurar. En Bluetooth-adapter med låg fördröjning medföljer, så att ljudet synkroniseras med rörelserna i bilden.

Alienware Tri-Mode. Foto: Dell/Alienware

Alienware: Gaming-headset med brusreducering

Från Alienware kommer Tri-Mode, som är ett trådlöst gamingheadset med 3D-ljud och Dolby Atmos. 40 mm-element är Hi-Res-certifierade, och aktiv brusreducering avlägsnar ljud utifrån extra effektivt. Mikrofonen är avtagbar, men Tri-Mode kan fortfarande användas för telefonsamtal tack vare inbygd mikrofon.

Högra öronkopp har beröringsfunktioner.

JBL Quantum 910. Foto: JBL

JBLs bästa?

JBL lanserade ny toppmodell för gaming, nämligen Quantum 910. Som föregångaren Quantum One har headsetet huvudspårning, vilket innebär att ljudbilden ändras med huvudets rörelser. Headsetet har en påkostad mikrofonarm, och kan kopplas trådlöst antingen med Bluetooth eller USB. I tillägg har det 24 timmars batteritid.

 

Det kommer också några modeller från JBL i en lägre prisklass, nämligen Quantum 810 och Quantum 610.

Följer öronen: Noveto N1. Foto: Noveto

Noveto N1: Osynliga «hörlurar»

Till slut tar vi med en äkta kuriositet. Om Noveto N1 är ett par «osynliga hörlurar» för stationärt ändamål, eller en soundbar som skapar ljud «bara för dig», är säkert en diskussion vi kan ta. Men det rör sig i alla fall om en slags högtalare på skrivbordet, som riktar ljudet direkt till lyssnarens båda öron. Du hör allt, medan ingen annan runt dig hör något alls!

Vi har skrivit om tekniken tidigare, och då hette konceptprodukten Soundbeamer 1. Nu lanseras den kommersiellt, och heter istället N1. Den har också fått ett pris, närmare bestämt 800 dollar.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen