Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2023: Phonia Gravis 400-högtalare

Phonia Gravis 400 är en av tre modeller.

Skrivet av / 2023-09-02 - 15:13
IFA 2023: Phonia Gravis 400-högtalare

Precis när vi trodde att världen inte behövde fler högtalartillverkare dyker Phonia från Polen upp. De gör inte som alla andra, tillverkar generiska högtalare i Asien, och vad mer är, de har modet att ställa ut på årets IFA-mässa. Det är inte många andra högtalartillverkare som har vågat göra det.

Det fina med att ställa ut på IFA-mässan är att några tusen personer kommer förbi, och naturligtvis pressen. För ett nystartat företag är det inte så illa.

För Phonias del innebär det att de kan demonstrera högtalarna som visas på bilden ovan, om än i en omgivning med buller, men de ska ha en eloge för att de vågar. Här visade de tre modeller, alla med fler element än vanligt och de största har en öppen baffel. Det vi kan säga är att de spelar utan bakplatta, vilket i alla fall ger en ganska stor ljudbild.

Foto: Lasse Svendsen

Den minsta modellen är kompakthögtalaren Pacto 200, den slankaste golvstående modellen är Gravis 400 och den största Apertus 600. Enligt Phonia ska minstingen kunna nå ner till 27 Hz, vilket faktiskt är detsamma som den större Gravis 400.

Den mycket större Apertus 600 är, som namnet antyder, öppen baktill, och med 32 Hz går den inte lika djupt. Men den mycket goda känsligheten på 96 dB gör den väldigt lätt att driva.

Phonia jobbar också på en DAC, och de har redan tillverkat sin egen kabel, så vi får se om det polska äventyret klarar sig i djungeln av högtalartillverkare.

Foto: Lasse Svendsen

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Officiellt: JL Audio är nu en del av Garmin

DALI 40 år - firar med häftiga high-end-högtalare

Dynaudio i hållbart trä

Episk smäll från UE

Fullständigt sinnessjuk subwoofer

Partyhögtalare med Dolby Atmos

Rulla till toppen