Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Äntligen blir Sonos högupplöst

Efter flera års svalt intresse för högupplöst ljud har Sonos äntligen vaknat.

Av / 2020-03-18 - 17:26
Äntligen blir Sonos högupplöst

I juni släpps det nya operativsystemet Sonos S2 och den tillhörande appen S2 Controller. Då får Sonos-produkterna nya funktioner, ett nytt gränssnitt och – inte minst – stöd för högupplöst ljud.

I pressmeddelandet står det specifikt att Sonos S2 kommer att göra det möjligt att använda ljudteknik med högre upplösning för musik och hemmabio.

För film betyder tämligen säkert stöd för Dolby TrueHD – och vem vet, kanske Dolby Atmos också kommer så småningom? Det kan användas till musik också, så det kan hända att Sonos nöjer sig med det.

MQA?

Jag var dock av helt andra anledningar och pratade med Sonos i deras monter på CES-mässan i Las Vegas i januari 2019, i samband med lanseringen av Sonos Amp. När jag frågade varför deras högtalare fortfarande inte spelade högupplösta ljudfiler medgav Sonos-representanten att låg bandbredd inte längre var ett argument. Han nämnde också att Sonos verkligen var mycket intresserade av ljudformatet MQA. Så frågan är om inte Sonos äntligen får MQA-stöd.

Dessutom utlovas fler möjligheter och bättre användarvänlighet.

Vilka produkter får de nya möjligheterna?

Sonos S2 app
Skärmdump från den nya Sonos-appen.

S2-appen, som är den framtida plattformen, kommer helt enkelt att heta Sonos.

Beroende på vilken blandning av Sonos-produkter du har hemma får du flera alternativ:

Bara S1-kompatibla produkter

Om du bara har S1-kompatibla produkter i ditt system behöver du inte göra någonting. De fortsätter att fungera som i dag i S1 Controller-appen. Du kommer fortfarande att få bugfixar och säkerhetsuppdateringar och Sonos lovar att samarbeta med sina partner för att få musik- och strömningstjänsterna att fungera så länge som möjligt. Men nya firmware-uppdateringar från Sonos kan inte användas i ett S1-system.

Bara S2-kompatibla produkter

Om du bara har S2-kompatibla produkter i ditt system behöver du bara ladda ner den nya S2-appen när den kommer i juni. Ditt system uppdateras automatiskt till det nya Sonos OS och du är förberedd för framtida produkter och funktioner.

En blandning av S1- och S2-kompatibla produkter

Om du har en blandning av produkter hemma har du fyra alternativ:

  • Ta bort produkter som bara är S1-kompatibla från ditt system. När det bara finns S2-kompatibla produkter kvar är det bara att ladda ner den nya Sonos-appen i juni
  • Byt in S1-kompatibla produkter genom Trade Up-programmet och skaffa motsvarande S2-kompatibla produkter. Sonos fortsätter att ge 30 procent rabatt till kunder som väljer det här alternativet.
  • Fortsätt använda systemet med S1-appen. Du kommer att fortsätta få bugfixar och säkerhetsuppdateringar
  • Dela upp ditt system i två delar. Sonos återkommer med detaljerade instruktioner om hur man gör detta. Du kan däremot inte gruppera ett S1-system med ett S2-system.

sonos.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

5 reaktioner på ”Äntligen blir Sonos högupplöst”

  1. Isac Rosén

    Jag kör ett fullt 5.1 system av Sonos kompatibelt med framtida S2. Man kan ju verkligen hålla tummarna för ett bredare utbud av avkodning som till exempel DTS / DTS-HD.

    Jag har dessutom efterfrågat att kunna köpa två ytterligare Sonos One för att köra som H/V front och nyttja Soundbaren endast som center, men det var inget Sonos nappade på. Kanske är det fler än jag som upplever att en soundbar inte skapar tillräcklig bredd i ett stort rum?

    Annars är jag riktigt nöjd med Sonos system. Balanserat och bra ljud i de flesta situationer!

    1. Jobbar dagligen med att sälja Sonos produkter och kan bekräfta att soundbar som center är något som många efterfrågar. Konstigt att Sonos inte är mer lyhörda för detta

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen