Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Yamaha HA-L7A hörlursförstärkare

Speciellt utformad för high-end hörlurar.

Av / 2023-09-29 - 15:25
Yamaha HA-L7A hörlursförstärkare

Det här är en gammal bekant som vi träffade första gången på high-end-mässan i München i maj. Då var det oklart när den skulle lanseras och hur mycket den skulle kosta, men nu vet vi båda delarna.

Hörlursförstärkaren HA-L7A föddes 2019, när Yamahas ingenjörer påbörjade utvecklingen av de avancerade YH-5000SE-hörlurarna. Hörlurarna prioriterades och lanserades – och testades – för ett halvår sedan, och nu är det HA-L7A:s tur.

Läs också Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan Yamaha doppar gärna tårna i highend-vatten. Och med de här häftiga hörlurarna kastar de sig i där det är som djupast.

Som vi också har hört tillsammans med YH-5000SE-hörlurarna. De tre musikstycken vi lyssnade på visade hur stor inverkan en seriös hörlursförstärkare kan ha på hörlurar i klass med YH-5000SE.

HA-L7A är byggd på samma teknik som Yamahas avancerade förstärkare, med andra ord med balanserad signalväg, massiva toroidtransformatorer, en för signal och en för förstärkarlänken.

Läs också Sublim Yamaha-förstärkare Den stora Yamaha-förstärkaren sätter musiken i ett smickrande ljus, men kan också vara brutalt ärlig.

Transformatorerna sitter i den vänstra delen, medan signalbehandling och förstärkning sker i den högra delen. HA-L7A har USB-ingång, optisk och koaxial digital ingång, ett par analoga ingångar samt både balanserade och obalanserade utgångar.

Foto: Lasse Svendsen

Den digitala signalbehandlingen sköts av en åttakanalig ESS 9038PRO D/A-omvandlare. Den har stöd för PCM upp till 384 kHz/32 bit och DSD 11,2 MHz.

På fronten finns en balanserad XLR, en 4,4 mm balanserad och en vanlig 6,3 mm utgång. Effekten är 1 000 mW per kanal i 32 ohm, och på ovansidan finns två potentiometrar för justering av volym och ljudbild. En av potentiometrarna använder ett apodiseringsfilter med vilket man kan justera ljudbilden, och sedan ändrar DSP i förstärkaren ljudbildens karaktär. Det fungerar faktiskt, och ibland är det till och med en fördel att ha den möjligheten.

Foto: Yamaha

Yamaha HA-L7A kommer att dyka upp hos återförsäljare i november, det exakta priset är inte känt, men det antyds att det kommer att ligga runt 4000 Euro.

Foto: Yamaha

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kompakt streamingförstärkare

Förstärkaren som "ingen" har råd med

AirPlay: Lossless, sedan lossy, sedan lossless igen

Du kanske behöver en sådan

Får efterlängtade funktioner

Nytt rekord i antal högtalare

Ny pickup-generation från Rega

Förbättrar flaggskeppet

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Rulla till toppen