Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Thorens New Reference

New Reference presenteras på High-End 2023 i München.

Skrivet av / 2023-05-09 - 08:40
Thorens New Reference

Den enorma skivspelaren är resultatet av ett samarbete mellan Thorens och Seismion, där den senares bidrag är avancerad dämpningsteknik, som ska ta bort även de minsta vibrationerna.

Spelaren skiljer sig inte så mycket från den ursprungliga Reference från 1979. En 90 kilo tung best med tre motorer och plats för tre tonarmar.

Den nya Reference kan också användas med tre armar, och det finns plats för 9, 10- eller 12-tums armar på spelaren.

Spelaren är designad av branschveteranen Helmut Thiele, som har tagit hjälp av Seismion för att skapa ett aktivt vibrationssystem.

Render Thorens

Seismion ägnar sig inte åt hi-fi, utan avancerad dämpning och isolering av kritiska komponenter för olika industrier, inklusive forskning och nanoteknik. Här har de skapat en slags omvänd upphängning med något de kallar Sky-Hook-dämpare, där innerchassit hänger medan det vilar på spiralfjädrar som absorberar vertikala vibrationer.

Enligt Thorens är dämpningen så effektiv att den kan ta bort vibrationer på så låg nivå som nano- och pikometrar.

Render Thorens

En trefas synkronmotor driver tallriken via en rem. Plattans lager smörjs av en tunn smörjfilm, baserad på forskning av den tyska fysikern Arnold Sommerfelds forskning på hydrodynamik.

Reference Sky-Hook-dämpning.

Kvartsoscillatorer övervakar rotationshastigheten, som inte ska avvika mer än 9 ppm under en period av 20 år, enligt Thorens. Som också erbjuder en ny 12-tums tonarm till New Reference kalad TP160, och spelaren kan också utrustas med en Thiele TA01-arm.

Det kan ses högst upp på bilden ovan, där man kan se mekanismen som vrider armen gradvis när den följer spåren på skivan. Den ska ge en spårningsvinkel där avvikelsen är mindre än 0,036 grader.

New Reference kommer att demonstreras för press och allmänhet vid nästa veckas high-end mässa i München. Som vi rapporterar dagligen från mellan 18 och 20 Maj.

Thorens Reference från 1979.

 

Läs även:

Thorens TD 1601

Ny legend från Thorens

Thorens är äntligen där de ska vara, med en av de bästa skivspelarna vi har testat på länge.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Gissa vad det här är

Kraftfull strömningsförstärkare

Hyllning till legendariskt album

Gammal klassiker återuppstår

Billiga streaming-förstärkare från Yamaha

Skivspelare med plats för två tonarmar

Rulla till toppen