Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Thorens TD 1601

Ny legend från Thorens

Thorens är äntligen där de ska vara, med en av de bästa skivspelarna vi har testat på länge.

Publicerad 2021-10-14 - 09:23
Thorens TD 1601
Amund Hammeren

Remdrivna TD 1600 och versionen med motorstyrd tonarmslyftning och elektronisk motorstyrning TD 1601, är en framgångsrik blandning av klassiska principer och modern elektronik.

Den låter mycket bättre än övriga i klassen och det är osannolikt att det blir en lätt uppgift att hitta bättre analogt ljud än det här. Åtminstone för de som uppskattar en luftig, ultraneutral, exakt, öppen och dynamisk ljudbild. Den låter mer potent och dynamiskt än föregångaren RP10, och med nya Apheta 3 är detta ett paket som kan sätta stopp för sökandet efter en bättre skivspelare för många vinylälskare.

När nålen sänks ner i spåren blir det ljuv musik. Vår TD 1601 levererades med en ZYX Premium 4D MC-pickup, en kostsam öppen variant med låga 0,24 mV utnivå, som gjorde ett utmärkt jobb i den mellantunga TP92-armen.

Det gav en uppfriskande transparent och detaljerad ljudbild, med oerhört bra fokus, kanske speciellt i mellanregistret men även i diskanten. Man får en djupare ljudbild som har mer insikt och fler klangnyanser med en Linn Akurate LP12, och ett ännu stramare fokus med en Rega Planar 10. Thorens-spelaren lägger sig någonstans mellan de två.

Musiken klingar varmare genom en TD 1601 än genom en Planar 10 med Apheta-pickup, men den har inte riktigt lika bred struktur och fyllighet som den kan ha genom en LP12.

Thorens TD 1601 är en välkommen comeback för det välrenommerade Thorens-ljudet. Den är faktiskt bättre än någonsin, jag har inte hört en bättre Thorens-spelare sedan TD 350. Om detta är någon som helst indikation på vad vi har att förvänta oss i framtiden så har vi mycket att se fram emot. Vi gratulerar Thorens för att äntligen ha ”hittat hem”. Den välljudande och välbyggda spelaren är så bra att den med rätt pickup kan utmana vem som helst i den här klassen och hamna överst på pallen.

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen