Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Technics SL-1200GR2 skivspelare

Technics byter motorstyrning.

Skrivet av / 2023-09-07 - 15:03
Technics SL-1200GR2 skivspelare

Man måste veta vad man ska titta efter för att se skillnaden mellan de olika skivspelarna i Technics SL-1200-serie. Den här, till exempel, ligger i prisklassen mitt emellan SL-1500C och SL-1200G. Den förstnämnda är den bästa spelaren i sin klass, med inbyggt phono-steg. Den andra är en high-end-spelare, som inte alls är gjord för DJs, utan audiofila musikentusiaster.

Så var passar Technics SL-1200GR2 in?

Läs också Sensationellt bra skivspelare Här är skivspelaren för dig som älskar musik, oavsett om du är hifi-intresserad eller inte.

Den första versionen introducerades 2016 och kostar mindre än hälften av priset för en SL-1200G, men ser exakt likadan ut. SL-1200GR har en enklare konstruktion med en enda elmotor, ett enklare chassi och ett annat armrör och en annan armupphängning.

Den nya SL-1200GR2 har faktiskt fått omfattande uppgraderingar på insidan, vilket Technics anser har gjort spelaren ännu bättre.

Foto: Technics

Förutom att finnas i mattsvart har den nya utgåvan ett nytt motorsystem, en flerstegs strömförsörjning med lägre brusgolv och bättre motorstyrning. Detta ska ge spelaren ännu bättre gångprecision med lägre avvikelser, stabilare rotation och mindre vibrationer.

En bonus med allt detta, enligt Technics, är bättre spårningsprecision för nålarmen, som inte påverkas av oregelbunden gång och vibrationer – om än mikroskopiska, på samma sätt som tidigare.

Motorstyrningen använder en 1-bitars pulsbreddsmodulerad digital signal – Delta-Sigma (ΔΣ), inte helt olik den som används i förstärkarnas JENO Engine, för att styra drivprecisionen.

Läs också Technics SL-1200G Världens kanske mest kända skivspelare är tillbaka, förklädd som en DJ-spelare.

Strömförsörjningen använder en brusreducerande krets som hämtats från high-end-spelaren SL-1000R, som arbetar vid 100 kHz, och använder inverterad fas för att eliminera eventuellt kvarvarande brus i strömförsörjningen.

Chassit är byggt på två lager av BMC, som är ett dött gummiliknande material som dämpar vibrationer. Tallriken har dubbla lager med en tjock gummimatta och den s-formade tonarmen har ett armrör av aluminium.

Spelaren kommer att finnas tillgänglig i oktober i silvergrått och svart, men priset är inte klart i skrivande stund.

Läs också Technics SL-1000R Det höga priset överskuggas av en vansinnigt hög kvalitet – för att inte tala om ett vansinnigt bra ljud.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nytt flaggskepp från Rega

Drömströmmar från HiFi Rose

Världens första DAC med förlustfri Bluetooth

Argons bästa blir bättre

High-end skivspelare från Musical Fidelity

MQA är inte död. Köps av Lenbrook

Rulla till toppen