data-srcset

Sumiko Songbird – enkel pickup för seriösa vinylälskare

Den här sångfågeln kostar en del – den är nämligen gjord för att vinylfantaster ska uppgradera till ordentliga grejor.

Med Sumiko Songbird är det röster som står i centrum. ”… Pickupen utmärker sig med färgrika och fylliga röster och framhäver det kraftfulla bas- och mellanregistret i funk och rock”, kan vi läsa på Sumikos engelskspråkiga webbplats.

Pickupen är av typen MC (Moving Coil), som i allmänhet är en dyrare princip än MM (Moving Magnet). Fördelarna brukar vara fler detaljer i övertonregistret och en större och mer transparent ljudbild än vad MM-pickuper lyckas gräva fram.

Läs också Skivspelaren du måste lyssna på Pro-Ject lyckas fullständigt med en skivspelare som på allvar tar upp kampen med referensen i prisklassen.
 data-srcset
Sumiko Songbird
Sumiko Songbird finns i två varianter: Low Output och High Output. Foto: Sumiko

Två varianter av MC

Det finns två versioner av MC-pickup: med låg och hög utspänning. Den vanligaste är Low Output, som kräver en annan anslutning än de vanliga MM-pickuperna. Songbird kom nyligen i en High Output-variant, som kan anslutas till en vanlig MM-ingång.

Sumiko Songbook – äntligen i Low Output

Men de riktigt goda nyheterna är att Songbook nu även finns i Low Output-version. Fördelen med låg utnivå är att pickupen kräver färre lindningar på spolen, vilket gör att nålen blir lättare och bättre kan följa musiksignalen. Speciellt i övertonerna där den ger fler detaljer och bättre luftighet. Nackdelen är att pickupen ställer högre krav på skivspelarförstärkaren (RIAA-steget).

Elliptisk nål – för mer musik och mindre huvudvärk

Det speciella med Sumiko Songbook är att nålen är elliptisk. Detta är vanligt i MM-pickuper men sällan i dyrare MC-varianter som här. Elliptiska nålar är ofta billigare och får fram färre detaljer än spetsiga nålar. Å andra sidan har de fördelen att de inte kräver att pickup och skivspelare finjusteras i tid och otid, de bara funkar. Med andra ord kan man ägna mer tid åt att njuta av musiken och mindre åt att hålla på med tweaking.

Sumiko Songbird under
Sumiko Songbird är en öppen konstruktion, där alla delar syns. Foto: Sumiko

En elliptisk nål fungerar dessutom bättre från fler vinklar, så att den får fram musiken med största möjliga noggrannhet på hela LP-sidan – även längst in, där många pickupar har problem med förvrängning om inspelningens ljudnivå är hög.

– Inte tråkig

Många MC-pickuper är detaljerade men kan uppfattas som lite tråkiga, men Sumiko lovar att Songbird i stället ger extra engagemang ”till annars blodfattiga, traditionella hifi-anläggningar.”

annons

Sumiko Songbird kostar 10 000 kronor.

annons

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också