Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sumiko Songbird – enkel pickup för seriösa vinylälskare

Den här sångfågeln kostar en del – den är nämligen gjord för att vinylfantaster ska uppgradera till ordentliga grejor.

Med Sumiko Songbird är det röster som står i centrum. ”… Pickupen utmärker sig med färgrika och fylliga röster och framhäver det kraftfulla bas- och mellanregistret i funk och rock”, kan vi läsa på Sumikos engelskspråkiga webbplats.

Pickupen är av typen MC (Moving Coil), som i allmänhet är en dyrare princip än MM (Moving Magnet). Fördelarna brukar vara fler detaljer i övertonregistret och en större och mer transparent ljudbild än vad MM-pickuper lyckas gräva fram.

Skivspelaren du måste lyssna på Pro-Ject lyckas fullständigt med en skivspelare som på allvar tar upp kampen med referensen i prisklassen.
Sumiko Songbird

Sumiko Songbird finns i två varianter: Low Output och High Output. Foto: Sumiko

Två varianter av MC

Det finns två versioner av MC-pickup: med låg och hög utspänning. Den vanligaste är Low Output, som kräver en annan anslutning än de vanliga MM-pickuperna. Songbird kom nyligen i en High Output-variant, som kan anslutas till en vanlig MM-ingång.

Sumiko Songbook – äntligen i Low Output

Men de riktigt goda nyheterna är att Songbook nu även finns i Low Output-version. Fördelen med låg utnivå är att pickupen kräver färre lindningar på spolen, vilket gör att nålen blir lättare och bättre kan följa musiksignalen. Speciellt i övertonerna där den ger fler detaljer och bättre luftighet. Nackdelen är att pickupen ställer högre krav på skivspelarförstärkaren (RIAA-steget).

Annons

Elliptisk nål – för mer musik och mindre huvudvärk

Det speciella med Sumiko Songbook är att nålen är elliptisk. Detta är vanligt i MM-pickuper men sällan i dyrare MC-varianter som här. Elliptiska nålar är ofta billigare och får fram färre detaljer än spetsiga nålar. Å andra sidan har de fördelen att de inte kräver att pickup och skivspelare finjusteras i tid och otid, de bara funkar. Med andra ord kan man ägna mer tid åt att njuta av musiken och mindre åt att hålla på med tweaking.

Sumiko Songbird under

Sumiko Songbird är en öppen konstruktion, där alla delar syns. Foto: Sumiko

En elliptisk nål fungerar dessutom bättre från fler vinklar, så att den får fram musiken med största möjliga noggrannhet på hela LP-sidan – även längst in, där många pickupar har problem med förvrängning om inspelningens ljudnivå är hög.

– Inte tråkig

Många MC-pickuper är detaljerade men kan uppfattas som lite tråkiga, men Sumiko lovar att Songbird i stället ger extra engagemang ”till annars blodfattiga, traditionella hifi-anläggningar.”

Sumiko Songbird kostar 10 000 kronor.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.