Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Rega Naia skivspelare

Naia är den mest extrema hittills.

Skrivet av / 2023-09-28 - 15:29
Rega Naia skivspelare

För fem år sedan besökte vi Roy Gandy och Rega. Där såg vi ritningar på skivspelare som kanske aldrig kommer att bli verklighet, men hemma hos Roy Gandy fanns en skivspelare som vi aldrig hade sett förut. Det var en prototyp som Gandy kallade Naiad. Namnet kommer från grekisk mytologi och beskriver sötvattensnymfer som kontrollerar vatten och strömmar.

Exakt vad det har med skivspelare att göra är fortfarande oklart.

Hur som helst blev Naiad-projektet till slut en skivspelare med prislapp. Den kostar drygt 300 000 kronor och Rega har beslutat att tillverka 50 exemplar. Den är förresten nästan slutsåld, så det gäller att passa på medan man kan.

Läs också Värd varenda krona Om du skyndar dig kan du göra ett skivspelarklipp.

Men Naiad-projektet är inte dött för att spelaren är slutsåld. Rega har tillämpat allt man lärt sig under utvecklingen av Naiad i en spelare som heter Naia.

Foto: Rega

Den extremt kompakta kolfiberplinten i Naiad har ersatts med en lättviktsplint av grafen och kolfiber, med en lätt skumkärna i Tancast 8, och spelaren ser mer ut som en Planar 10 än Naiad.

Precis som på en Planar 10 är spelaren förstärkt med två ramar i aluminium och keramik, och en vit skivtallrik i keramiklegering vilar på en innerskiva i aluminium, som drivs av tre remmar i en ny gummilegering.

Naia_hero1.jpg_1_ Naia_mod2_adjusted naia_GALLERY_6_1-scaled naia_GALLERY_4_1-scaled
<
>

Den inre tallriken roterar på ett lager i ZTA (zirconium toughened alumina), som är extremt hårt och hållbart och tillverkas i en tredagarsprocess i en 1600 graders ugn. Detta härdar materialet till en extrem hårdhet.

Läs också Bästa skivspelarköpet i highend-klassen Regas flaggskepp låter gudomligt och är värt varenda krona, även om det kanske inte ser ut som om man får särskilt mycket för pengarna.

Tonarmen är också ny, och även om den liknar armen på en Planar 10 är den nya RB Titanium, som namnet avslöjar, tillverkad av titan. Vilket är lättare än stål och styvare än aluminium. Armröret är tillverkat i ett stycke och både den vertikala och horisontella upphängningen är tillverkad av titan.

Foto: Rega

Spelaren levereras med en Naia-strömförsörjning, som styr en 24-voltsmotor med DSp för jämnast möjliga rotation. Naia kan levereras med en Rega Aphelion 2 MC-pickup förinstallerad.

Priset börjar på 9 999 pund enligt Rega, och Naia kommer att finnas tillgänglig under oktober.

Rega Naia visas med Regas nya Aya-högtalare, med kabinett i glasfiberarmerad cement. Foto: Rega

 

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Roon får ny ägare

Nu med inbyggd förstärkare

Kia EV9: Premium-ljudanläggning från Meridian

Förförstärkare för ett fåtal

JBL:s trådlösa skivspelare ute i butik

Lysande ljud

Kraftfullt integrerad med nätverk

Världens mest kraftfulla bärbara?

Skapar en sista specialutgåva

Älskling, Ortofon krympte pickupen

Step up och phonosteg från Pro-Ject

Marantz lanserar 50-serien

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen