Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Polestar 3 – en SUV för audiofiler?

Med 25 B&W-högtalare, 1 610 watt, Dolby Atmos och avancerad signalbehandling från Dirac kan Polestar 3 bli ett mycket välljudande ekipage.

Av / 2023-06-09 - 17:00
Polestar 3 – en SUV för audiofiler?

Polestar har ambitioner om att körturen i Polestar 3 ska bli en av dagens höjdpunkter. Förutom en inspirerande körupplevelse satsas det också på en ljudupplevelse där man bokstavligen kommer vara omgiven av musik.

För att uppnå förstklassigt ljud har Polestar samarbetat med inga mindre än Bowers & Wilkins och Dirac Research AB, två välkända hifi-specialister som också är väl förtrogna med billjudets värld.

Polestar 3. (Foto: Polestar)

B&W och Dirac fixar ljudet i Polestar 3

Systemet de har utvecklat består av 25 högtalare, strategiskt utplacerade för att ge bra surroundljud i hela kupén. Det används högkvalitativa element som är bekanta från B&W:s 800-serie, inklusive fem Nautilus aluminium-diskantdomer, med en mittkanal som tydligt sticker upp i mitten av instrumentbrädan.

Dessutom finns det sju mellanregister av Continuum-typ runt om i kupén, fyra bashögtalare, fyra surroundhögtalare i nackstöden och fyra högtalare i taket, plus en dedikerad subwoofer som är fäst i karossen. Allt drivs av en förstärkare på 1610 watt.

Naturligtvis behöver en sådan potent ”orkester” en dirigent, och det är här Dirac kommer in i (ljud)bilden. Den svenska ljudspecialisten från Uppsala är känd för sin avancerade rumskorrigering, som används i flera påkostade hemmabiomottagare och processorer.

I Polestar 3 använder de så kallad Opteo och Unison signalbehandling för att sy ihop en optimal ljudbild, vilket bland annat minskar crosstalk – överhörning mellan högtalarkanalerna.

661755_20221012_Polestar_3 661746_20221012_Polestar_3 661744_20221012_Polestar_3
<
>
Polestar 3 har en 14,5" infotainmentskärm med Google Android-användargränssnitt. (Foto: Polestar)

Stöder Dolby Atmos

B&W-systemet får också möjlighet att spela Dolby Atmos-surroundljud, ett ljudformat som blir alltmer utbrett: vi testade nyligen ett Atmos-kompatibelt system i Mercedes EQE, och det gav definitivt mersmak.

Med musikinspelningar i Dolby Atmos – tillgängliga från bland andra Tidal och Apple Music – kan röster, instrument och andra ljud placeras på specifika platser i en tredimensionell rymd. Detta görs när ljudet mixas i studion, och informationen inkluderas som metadata i inspelningen, så att ljudbilden från studion kan återskapas i kupén. Det ger en mer uppslukande och realistisk ljudupplevelse för både förare och passagerare.

Ljudsystemet i Polestar 3 verkar ha en del likheter med Volvo EX90, som också finns med Bowers & Wilkins-system. Vi gläder oss åt att testa dem båda!

Polestar 3 kan konfigureras och beställas nu, med leverans 2024.

Läs också Mer Atmos-ljud från Dolby Dolby tog oss med till London och Abbey Road för visa vilka spännande ljuduppleveser framtiden har i sitt sköte för hemmabio, hörlurar – och inte minst bilar!
Läs också Sommarlåt i full surround Musik i Dolby Atmos-surroundformat, även känt som Immersive eller Spatial Audio, blir allt vanligare.
Läs också Så blir ljudet i Volvo EX90 Med hela 25(!) Bowers & Wilkins-högtalare och Dolby Atmos-surroundljud, Volvo EX90 bhuda på en musikalisk resa utöver det vanliga.

Polestar 3/B&W – Tekniska specifikationer

Modell

Polestar 3

Antal högtalare

25

Förstärkare

25 kanaler

Uteffekt

1 610W

Högtalare

5x 25mm Nautilus® Double Dome diskanter
7x 80mm Continuum® mellanregister
8x 40mm fullrange högtalare
4x 170mm bashögtalare
1x 250mm subwoofer

Ljudläge

Studio
Individual Stage
Concert Hall
Multiband Equaliser

Ljudbehandling

Dolby Atmos
Virtual Venues
Dirac Unison
Vehicle Noise Compensation
QuantumLogic® Immersion

Högtalargaller

Rostfritt stål
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Harmans nya ljudforskningscenter

Rega utlovar en ny era för pickuper

Kompakt strömningsförstärkare

En liten detalj eliminerar brus

Skivspelare i bambu från Lenco

Revuelto får bättre ljud

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Rulla till toppen