Nyhet

Jerry Garcias McIntosh MC2300 är såld

Jerry Garcias gamla McIntosh-förstärkare gick för flera miljoner.
Jerry Garcia McIntosh MC2300
forfatter

Den legendariska McIntosh-förstärkaren satte rekord på en auktion som Sotheby’s anordnade nyligen med olika föremål från Grateful Deads långa karriär.

Delar av bandets scenutrustning från olika epoker gick under klubban, inklusive Jerry Garcias McIntosh MC2300. Som han föredrog att använda som gitarrförstärkare och som var en del av bandets Wall of Sound – en scenrigg på totalt 30 000 watt där det ingick många McIntosh-förstärkare.

Foto © Bob Minkin

Garcias förstärkare kallades för Budman, efter klistermärket på framsidan som föreställer Budweiser Budman och som skiljer Garcias förstärkare från de 69 andra MC2300-förstärkare som bandet använde.

MC2300 lämnade 300 watt i stereo, eller 600 watt i mono, och Jerry Garcia använde den här modellen i många år.

När förstärkaren såldes på aktion slutade försäljningspriset på 378 000 dollar, alltså ungefär 2,5 miljoner svenska kronor!

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.