Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Jadis JP7 och PA70: Guld och glas i vacker förening

Franska Jadis satsar på nostalgi och lyx med sitt nya rörförstärkarset; förförstärkaren JP7 och effektförstärkaren PA70.

Skrivet av / 2024-02-01 - 12:47
Jadis JP7 och PA70: Guld och glas i vacker förening

Det är inte lätt att göra det snyggare än den nya dynamiska förstärkarduon från franska high-end tillverkaren Jadis. Förförstärkaren JP7 och effektförstärkaren PA70 använder välkänd och älskad teknik, nämligen vakuumrör.

jadis-pa70-and-jp7-
Foto: Jadis

Den kompakta förförstärkaren Jadis JP7 mäter endast 30 cm i bredd, men är tillverkad i massivt, rostfritt stål och prydd med en spegelblank frontplatta, belagd med 24 karats guld. Guldpläterade är också skruvknopparna, som ser ut att vara svarvade i himlen. Chassit är designat för att på bästa sätt dämpa oönskade vibrationer både utifrån och inifrån.

JP7 använder tre ECC82 vakuumrör i signalvägen och är utrustad med fem RCA-ingångar. Den arbetar i ren klass A, och drar därmed mycket ström jämfört med andra förförstärkare, närmare bestämt 25 watt.

jadis_jp7 det
Foto: Jadis

Stor transformator

Sedan har vi effektförstärkaren PA70. Som uppges leverera 2 x 50 watt. Det är extremt för en enda rörförstärkare, där varje rör reproducerar hela våglängden i en sinussignal. Normalt får du max 10 watt per kanal på det sättet, eftersom det kräver en push-pull-konfiguration av rören för att extrahera mer. Det vill säga att det ena röret förstärker en halv våglängd, varefter det andra tar över. Fördelen med single-ended är betydligt lägre distorsion, på bekostnad av rå kraft. Men de kraftfulla KT170-rören är alltså kapabla att leverera mycket mer kraft.

Läs också McIntosh MC3500 Mk II i Woodstock-design Originalet spelade på Woodstock.

I kombination blir resultatet ”fantastisk dynamik och transientkraft”. Det är för övrigt separat strömförsörjning för driv- och effektsteg, för lägsta möjliga distorsion och optimal dynamik.

Återigen ser vi det ikoniska stål- och guldchassit, men här med rören som graciöst sticker ut från topplattan.

jadis_pa70 top
Foto: Jadis

Jadis JP7 och PA70: Priser och tillgänglighet

Förstärkarna är tillgängliga nu, och priserna är satta till 4 800 euro för förförstärkaren JP7, medan effektförstärkaren PA70 kostar 11 000 euro. En snabb valutaomräkning indikerar cirka 190 000 SEK för kombinationen. Attans!

Mer info: jadis-electronics.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

Galen förstärkare från Linn

WaveLab 12: Den största uppdateringen någonsin

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen