Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

HiFi Rose RA280 förstärkare

Retrodesign med kraft i överflöd.

Skrivet av / 2024-02-12 - 11:02
HiFi Rose RA280 förstärkare

Från ingenstans klev HiFi Rose in på scenen och tog oss med storm. En tillverkare som ingen hade hört talas om är inte så ovanligt, men att de lyckas så bra på första försöket är mycket ovanligt.

När vi testade deras nätverksströmmar, RS150B, blev vi kollektivt begeistrade. Ett sällsynt snyggt gränssnitt kombinerat med hög byggkvalitet och suveränt ljud tog oss med storm.

Läs också Fantastiskt välgjord spelare HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

HiFi Rose tillverkar flera av dessa nätverksstreamers, även med inbyggda förstärkare, för den som föredrar att ha allt samlat på ett ställe.

De tillverkar också en integrerad förstärkare, som ser ut som ett schweiziskt urverk RA180, och kostar därefter. Men nu släpper de en mycket billigare version som heter RA280.

Foto: HiFi Rose

Den har en mycket mer minimalistisk design i retrostil, med Vu-mätare och sobra, instrumentella kontroller som påminner mer om laboratorieutrustning än om en hifi-förstärkare.

Här finns ingen som helst streaming av något slag. Inte ens en DAC, och alla ingångar, inklusive MM-ingången för en skivspelare, är analoga. Därmed inte sagt att förstärkaren är helt analog, långt därifrån. HiFi Rose kallar den för en klass AD-förstärkare, vilket påminner om Devialets sätt att kombinera analogt och digitalt.

Foto: HiFi Rose

Klass AD innebär att förstärkaren använder både analog och klass D (PWM), och slutsteget är uppbyggt med fälteffekttransistorer av galliumnitrid. Istället för konventionella transistorer, som MosFet. På så sätt menar HiFi Rose att de lyckas kombinera mycket kraft med låg distorsion, kontroll och precision. Förstärkaren är inte heller att leka med, med 250 W effekt i varje kanal.

Foto: HiFi Rose

På frontpanelen i aluminium finns förutom Vu-mätare även bas- och diskantkontroller. Här kan man justera bas och diskant med ± 15 dB vid 100 Hz, och vid 10 kHz med 12 dB, styrt av en aktiv eq med op-förstärkare.

RA280 börjar säljas i slutet av februari till ett pris av ca 43 000 kr. Ungefär hälften av priset för en RA180.

Foto: HiFi Rose

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJ-look för vinylälskare

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

Galen förstärkare från Linn

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen