SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Esoteric N-01XD

Helintegrerad DAC med nätverksanslutning och MQA-stöd.

Många kanske tror att audiofiler bara är intresserade av att borsta av dammet från skivsamlingen och lägga sina kablar i små spiraler golvet, samtidigt som de kontrollerar att högtalarna fortfarande är placerade på samma uppmätta plats med millimeterprecision.

Så kan det vara, och det kan också vara så att de har en nätverksspelare som de använder när de strömmar musik. Audiofiler är nämligen inte en homogen grupp – och det är fullt möjligt att både ha LP-skivor och strömma musik genom nätverket.

Därför finns det nätverksspelare som Ayre QX-5 – och Technics SL-G700, som även har en CD-spelare.

Esoteric N-01XD gör samma sak, fast utan CD-spelare, men befinner sig i en helt annan klass.

Den är egentligen en digitalomvandlare med nätverksanslutning och analoga utgångar. Den är byggd på Teacs Esoteric-avdelning, som bara ägnar sig åt highend av den mest extrema sorten. N-01XD är inget undantag.

Spelaren, låt oss kalla den för det, är överdådigt byggd med ett massivt chassi som både skärmar och dämpar. På insidan finns en DAC som stöder DSD och MQA, så att man kan koppla in digitala ljudkällor och trådbundet nätverk för musikströmning och använda vad Esoteric kallar Master Sound Discrete DAC.

Komplexiteten är överväldigande, omvandlaren använder 32 separata element – till varje kanal – och Esoterics Delta-Sigma-modulator som kör med 64 bitar och 512 Fs-sampling!

Den analoga utgångskretsen har en buffertförstärkare med oerhört hög slew rate på 2 000 V/µs, och utgångarna har kondensatorer med hela 250,000 µF kapacitet.

Det är tämligen fenomenalt för en förstärkare – för att inte tala om en DAC!

På baksidan sitter en kontakt för en extern master-klocka och spelaren har Esoterics ES-Link som bland annat stöder högre sampling i HDMI-ingångarna, 22,5 MHz DSD och 28 bit/768 kHz PCM.

Det finns också en Esoteric Sound Stream-app till Apple iOS/Android där man kan styra strömningen över nätverket och bläddra i musikbiblioteket på en hårddisk som är ansluten till samma nätverk.

Esoteric N-01XD stöder Tidal, Qobus och Spotify, den är så kallat Roon Ready och stöder Tidal Master MQA-filer (Tidal Master).

Den är klar för leverans i april 2020 och kostar 240 000 kronor.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.
  Enligt flera källor har Samsung inga planer på en Galaxy Note 21. Note-serien ska ersättas av Galaxy Z Fold 3.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sbooster BOTW MKII

  Riktpris: 3600 kr Bergfast strömförsörjning

  Linn Klimax DSM/2

  Riktpris: 214900 kr När musiken är livet

  Marantz SACD 30n

  Riktpris: 30000 kr Nätverksspelare med DAC och CD-spelare

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.