Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Brian Eno tar dig med in i sin färgstarka fantasi med Turntable II

Brian Enos färgglada skivspelare Turntable II är inte bara spännande. Den kostar skjortan och det finns bara 150 exemplar av den.

Av / 2024-02-14 - 16:50
Brian Eno tar dig med in i sin färgstarka fantasi med Turntable II

Den berömde musikern och konstnären Brian Eno har lanserat en ny hypnotisk skapelse: Turntable II. Ett verktyg för att spela vinylskivor, förvisso. Men mer än så, det är ett konstverk i sig. En färgsprakande ljusshow designad för att fånga blicken och förföra sinnena.

År 2021 lanserade Eno sin första Turntable. Den sålde slut direkt. Ingen tror något annat om Turntable II. Med frostad akryl och LED-lampor badar både tallriken och underredet i ett mjukt, diffust ljus som ändrar färg långsamt och slumpmässigt. Färgpaletten är inspirerad av Enos egna målningar och är avsedd att skapa en magisk atmosfär som är både lugnande och spännande.

Läs också Sonos Radio HD – Brian Eno’s The Lighthouse Brian Eno frontar en ny HD-radiostation med musik från hela sin 50-åriga karriär. Men fortfarande finns inte Sonos Radio HD här hemma.

Intressant nog är ljusförändringarna programmerade att aldrig upprepas. Det innebär att du aldrig kommer att se samma färgkombination två gånger, vilket ger Turntable II en unik och oförutsägbar funktion.

paulstolper-brian-eno-turntable-ii-2024 (2)-topaz
Brian Eno Turntable II. Foto: Brian Eno / Paul Stolper

Teknisk info

För att bli teknisk har skivspelaren II en diameter på 30 cm, en precisionsgjuten akryltallrik, en vit Pro-Ject 8,6-tums aluminiumarm och Ortofon 2M White pickup. Den är remdriven med en 15 V-motor och har stöd för både 33 och 45 varv per minut.

Du köper dock inte en Turntable II för dess ljudkvalitet, eftersom den kommer att konkurrera med andra spelare till en tiondel av priset. Men för miljonärer som letar efter något unikt till sin samling, varför inte.

paulstolper-brian-eno-turntable-ii-2024-topaz
Aldrig samma färgkombination två gånger: Foto: Brian Eno / Paul Stolper

Turntable II: Pris och tillgänglighet

Precis som den ursprungliga Turntable tillverkas Turntable II i en begränsad upplaga. Endast 150 enheter kommer att tillverkas i hela världen, och de kommer garanterat att sälja slut snabbt från Paul Stolpers galleri. Priset börjar på 20 000 pund, och det är utan moms! Direkt omräknat till svensk valuta med 25 procent moms blir prislappen över 330 000 kronor. Wow. Men för konstsamlare som är fans av Eno är det nog lätt att se att det här är en investering i ett unikt och värdefullt konstverk.

Men om du letar efter en skivspelare med bästa möjliga ljud för pengarna, gör dig själv en tjänst och titta på Rega Planar 3, Technics SL-100C eller Pro-ject Debut Pro.

Mer info: paulstolper.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen