TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Audio-Technica AT-ART20

Mycket speciell Moving Coil pickup

forfatter
Publicerad 2022-07-06 - 16:03

De skryter inte om det själva, men Audio-Technica har gjort pickuper i 60 år och med tanke på det kan man nästan räkna den nya AT-ART20 som en jubileumspickup. Den ovanligt vackra designen sticker ut, men den gör verkligen det som finns på insidan också.

Där hittar du ett lite speciellt sätt att göra pickuper, och Hideo Matsushita – Audio-Technicas grundare – skulle förmodligen vara stolt över den speciella konstruktionen. Som vi känner igen från testet av den fantastiska AT-ART1000, en av de allra bästa MC-pickuperna där ute.

Här är den 0,28 mm tunna nålarmen i bor, och de två magneterna är placerade i den karakteristiska V-formen vi känner från ART1000.

at art20 07
Magnetkrets

Nålarmen är fäst med en ny hylsa med bättre dämpning och större styvhet, vilket dämpar resonanserna bättre. Allt är monterat på en titanplatta, som är lättare än stål, och hjälper pickupen att nå en övre frekvens på 50 kHz.

Frekvensområdet anges till 20 – 50 000 Hz, medan kanalseparationen ska vara 30 dB. Spårningsvinkeln är 20 grader, och pickupen ska ha 1,8 gram stifttryck. Utspänning? Den anges till 0,55 mV (1 kHz, 5 cm/s), vilket är i mittfåran för en MC-pickup.

at art20 02
at art20

Övriga data är 9 grams massa, 13 × 10–6 cm/dyn (100 Hz) dynamic compliance, 25 μH (1 kHz) induktans, 12 ohm spolmotstånd och ≥ 100 Ohm belastningsimpedans.

Pickupen levereras med mässingsskruvar av olika längder och har gängade skruvhål som förenklar installationen i armen.

Priset är inte klart i lokal valuta, men med ett uppskattat pris runt $2 900, borde betyda cirka 30 000 kr här. Långt under ART1000 alltså.

at art20 01
at art20

 

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Tips på fler artiklar:

Audio-Technica AT-ART1000

Konstruktionen är unik och ljudet tillhör referensklassen, men man måste veta vad man håller på med.

DS Audio DS-002

Tekniken är kanske lastgammal, men ljudet från den optiska pickupen är revolutionerande fräscht.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Föredrar bra inspelningar Trots att Elipson P1 är märkets första förförstärkare är den behagligt fri från barnsjukdomar. Om du letar efter en förstärkarkombination i den övre änden av premiumklassen kan svaret mycket väl vara franskt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend