Hemmabio har vuxit under corona-pandemin

Stängda biografer och corona-isolering har fått oss att titta på film hemma. Och ljudet måste vara bra. Det gläder dansk ljudproducent.
Annons
Annons
forfatter

Film ska ses på bio. Men nu när biograferna är stängda och corona har tvingat oss att stanna hemma så är det där vi tittar på film. Och vi tittar inte bara på film som aldrig förr, vi vill att ljudet ska vara som på bio!

På HiFi Klubben märks intresset för bra ljud till filmerna på försäljningen. Sedan mars förra året har hemmabioutrustning ökat med 25 procent – och då räknas inte TV-aparater eller soundbar-högtalare.

Läs också
Disney skakar biobranschen Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.

Det nyfunna intresset uppskattas av den Robert-nominerade ljuddesignern Peter Albrechtsen.

– Det är fantastiskt om fler upptäcker hur viktigt ljudkvaliteten är för filmupplevelserna. Jag ägnar månader, ibland år, åt att skapa ett helt perfekt ljud som kan bidra till att göra filmupplevelsen autentisk och uttrycksfull, säger Peter Albrechtsen. Han fortsätter:

– Alla ljudproducenter grämer sig över platta TV-apparater. Utan ordentliga högtalare lurar man sig själv på en stor del av upplevelsen.

Annons
Intresset för bättre hemmabioljud gläder den Robert-nominerede ljudproducenten Peter Albrechtsen.

Även om det finns viss logik i att corona har varit den utlösande faktorn för det ökade ljudintresset så tycker HiFi Klubbens produktchef Jens Holst Larsen att det är lite konstigt att det behövdes en pandemi för att allt verkligen skulle sätta fart.

 – En bra soundbar bör vara ett minimum när man köper en TV, men det är bara ett riktigt surroundsystem som ger de rätta upplevelserna. Och det behövs inte så mycket för förbättra upplevelsen enormt.

Förutom Corona pekar Jens Holst Larsen från HiFi Klubben på HDMI 2.1 som anledning till hemmabiouppgradering,

Förutom corona-pandemin, som har fått oss att lägga pengarna som annars skulle ha gått till biobiljetter, semesterresor och fatöl på hemelektronik, pekar produktchefen också på en annan faktor som har drivit på uppgraderingen: HDMI 2.1, som möjliggör 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K-upplösning.

– Övergången från HDMI 2.0 till 2.1 betyder inte så mycket på filmsidan, eftersom det inte finns något material ännu. Men för konsolspelare betyder det en jätteskillnad, eftersom både PlayStation 5 och Xbox Series X stöder 120 Hz i 4K.

 

Annons

 

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.