Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hemmabio har vuxit under corona-pandemin

Stängda biografer och corona-isolering har fått oss att titta på film hemma. Och ljudet måste vara bra. Det gläder dansk ljudproducent.

Av / 2021-03-12 - 13:19
Hemmabio har vuxit under corona-pandemin

Film ska ses på bio. Men nu när biograferna är stängda och corona har tvingat oss att stanna hemma så är det där vi tittar på film. Och vi tittar inte bara på film som aldrig förr, vi vill att ljudet ska vara som på bio!

På HiFi Klubben märks intresset för bra ljud till filmerna på försäljningen. Sedan mars förra året har hemmabioutrustning ökat med 25 procent – och då räknas inte TV-aparater eller soundbar-högtalare.

Läs också Disney skakar biobranschen Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.

Det nyfunna intresset uppskattas av den Robert-nominerade ljuddesignern Peter Albrechtsen.

– Det är fantastiskt om fler upptäcker hur viktigt ljudkvaliteten är för filmupplevelserna. Jag ägnar månader, ibland år, åt att skapa ett helt perfekt ljud som kan bidra till att göra filmupplevelsen autentisk och uttrycksfull, säger Peter Albrechtsen. Han fortsätter:

– Alla ljudproducenter grämer sig över platta TV-apparater. Utan ordentliga högtalare lurar man sig själv på en stor del av upplevelsen.

Intresset för bättre hemmabioljud gläder den Robert-nominerede ljudproducenten Peter Albrechtsen.

Även om det finns viss logik i att corona har varit den utlösande faktorn för det ökade ljudintresset så tycker HiFi Klubbens produktchef Jens Holst Larsen att det är lite konstigt att det behövdes en pandemi för att allt verkligen skulle sätta fart.

 – En bra soundbar bör vara ett minimum när man köper en TV, men det är bara ett riktigt surroundsystem som ger de rätta upplevelserna. Och det behövs inte så mycket för förbättra upplevelsen enormt.

Förutom Corona pekar Jens Holst Larsen från HiFi Klubben på HDMI 2.1 som anledning till hemmabiouppgradering,

Förutom corona-pandemin, som har fått oss att lägga pengarna som annars skulle ha gått till biobiljetter, semesterresor och fatöl på hemelektronik, pekar produktchefen också på en annan faktor som har drivit på uppgraderingen: HDMI 2.1, som möjliggör 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K-upplösning.

– Övergången från HDMI 2.0 till 2.1 betyder inte så mycket på filmsidan, eftersom det inte finns något material ännu. Men för konsolspelare betyder det en jätteskillnad, eftersom både PlayStation 5 och Xbox Series X stöder 120 Hz i 4K.

 

 

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen