TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ljusstarkt och lätt 14 mm-objektiv

Sony FE 14mm F1.8 GM.

Lanseringarna duggar tätt hos kameratillverkarna. Sony släpper redan sitt sjätte (!) objektiv hittills i år. Liksom de tidigare är nya FE 14mm F1.8 GM anpassat till Sonys fullformatkameror. Till exempel a1 och a7r IV.

Det här är definitivt det bredaste av dem, med en brännvidd på 14 mm som ger en superbred bildvinkel som kan skapa riktigt spektakulära effekter. Nya 14mm f1.8 passar även porträtt och arkitektur, Sony hävdar att den kompakta vidvinkeln ger upplösning och skärpa ända ut i hörnen vid alla bländare.

Sony FE 14mm F1.8 GM hand
Foto: Sony

Objektivet väger relativt beskedliga 460 gram och är 99,8 cm långt med en diameter på 83 mm. Det är ganska bra med tanke på att det sitter 14 linselement i 11 grupper på insidan – och två av Sonys XD-fokusmotorer. Två av elementen är av ED-glas, ett av dem är Super ED och tre är asfäriska, för att få kontroll på färgspektret och se till att det blir jämn skärpa utan kromafel vid någon bländare.

Elementen har Sonys nano II-beläggning och frontelementet har fluorbeläggning som håller damm och vattendroppar borta.

Sony FE 14mm F1.8 GM side
Foto: Sony

Bländarringen har tydliga klickljud, som kan stängas av, på sidan sitter en fokusbrytare. Närgränsen uppges vara 25 cm och om man sätter på objektivet på en APS-C-kamera som Sony a6600 får man 21 mm brännvidd. Vilket fortfarande är mycket vidvinkel.

Priset är 17 000 kr.

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.