Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sony A1 sätter rekord

Flaggskeppet får inte bara 8K-video och 50 Mp, kameran är gnistrande snabb också.

En sak är säker, Sony tänker inte låta Canon och Nikon dela upp den professionella marknaden mellan sig. De visade att de menade allvar med a9 – och a9 II – som flyttade gränserna för hur snabbt en fullformatkamera kunde exponera och samtidigt få alla bilder skarpare.

Med den nya alpha 1 flyttar Sony gränserna en bra bit till, för 30 bilder i sekunden från en 50 Mp-fullformatkamera är snabbast i proffsklassen. Med god marginal.

Sony säger att det görs utan blackout i sökaren, vilket i så fall är enastående med tanke på att OLED-sökaren har en upplösning på hela 9,44 Mp.

Men låt oss börja med det här:

Annons
  •     50 megapixlar i fullformat, staplad Exmor RS CMOS-bildsensor
  •     30 bps upp till 155 råfiler eller 165 JPEG-filer
  •     Bionz XR-processor med 8x hastighetsförbättring
  •     Ingen blackout i sökaren vid 30 bilder/s hastighet och 50 Mp
  •     0,64-tums OLED Quad-XGA-sökare 9,44 Mp och 240 fps
  •     120 fps AE/AF-beräkningar per sekund
  •     8K/30p 10-bit 4:2:0 XAVC HS-video eller 4K/120p 10-bit 4:2:2
  •     Upp till 15 stegs dynamik på stillbilder och video
  •     5,5-stegs integrerad bildstabilisator

Batteritiden anges vara 530 exponeringar med skärmen påslagen, 430 med sökare.

Sony har alltså puttat ner Canon EOS R5 från tronen som den häftigaste kameran hittills.

Som många kanske har insett riktar sig kameran till yrkesfotografer som behöver en professionell videokamera samt en stillbildskamera med extrem upplösning och bilddynamik.

Annons

Sony a1 har nämligen samma S-Cinetone-färgmatris som Sony redan har i videokamerorna FX9 och FX6, och den kan kopplas med kabel eller med trådlös Wi-Fi, SuperSpeed ​​USB med upp till 10 Gbps och har en kontakt för 1000BASE-T Ethernet.

Avancerad autofokus

Kameran har en förbättrad version av Sonys välfungerande autofokussystem, enligt Sony med 30 procent bättre ögonigenkänning och 759 fasfokuspunkter som täcker 92 procent av bildområdet.

Den har också en tyst elektronisk slutare och är den första från Sony med en blixtsynk på 1/200 sekund med elektronisk slutare och hela 1/400 sekund med mekanisk.

Om man vill kan man ta bilder i ett extra högupplöst läge som använder bildstabilisatorn för att flytta bildchipet samtidigt som det exponerar upp till 199 Mp-bildfiler.

Annons

8K-video

 

 

Sony säger att det går utmärkt att göra handhållna inspelningar med a1, som har ett särskilt aktivt läge för video där bildstabilisatorn är speciellt optimerad.

Kameran kan spela in 8K/30p nedsamplat från 8,6K i 30 minuter åt gången och skicka 16-bitars video till en extern inspelare eller antingen CFexpress Type A- eller SD-kort i kameran.

Annons

 

Den har S-Log3 gammakurva, S-Gamut3 och S-Gamut3 Cine Colour, som matchar samma gamut från andra videokameror, till exempel FX9, och gör det enkelt att efterbehandla med flera kamerainspelningar.

Sony a1 kommer till butikerna i mars 2021. Det exakta priset i kronor är okänt men Sony USA föreslår 6 500 dollar, alltså närmare 70 000 kronor.

Annons

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.