Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Photoshop för alla

Tack vare en rad automatiserade funktioner ska Photoshop och Premiere Elements ge ännu renare bilder.

Skrivet av / 2015-09-25 - 16:59
Photoshop för alla

Adobes redigeringsprogram, som i folkmun bara brukar kallas för Photoshop, kan kännas både för komplicerat och för dyrt. Tyvärr innebär det att de flesta hobbyfotografer blir sittande med programvaran som ingick till kameran när de ska redigera och skriva ut sina bilder.

Då inser man snabbt att den har sina begränsningar, till exempel att det inte finns verktyg som gör bilderna skarpare utan att orsaka brus.

Abode hävdar att de har löst problemet med 14:e versionen av Photoshop Elements för bildredigering och Premiere Elements för videoredigering.

Elements-14-Boxshot_Side

Programvaran kostar 875 kronor per styck men går också att uppgradera från äldre versioner på www.adobe.se för 1075 kronor för både Photoshop Elements 14 och Premiere Elements 14 eller för 725 kronor per styck.

PSE14_RefineEdge

De flesta av oss tar inte så mycket bilder av lejon, men exemplet ovan är ändå relevant eftersom det demonstrerar Refine Edge-funktionen, som ska göra det enklare att ta bort bakgrunden. Vilket kan vara praktiskt ibland annat porträtt.

PSE14_HazeReduction_600x400

Här visas HazeReduction, en ny funktion i Photoshop Elements 14 som förbättrar bilderna med en enda musklickning.

Här är en kort översikt över de största nyheterna i Photoshop Elements 14:

Shake Reduction, som lite till vardags kallas ”dina selfies bästa vän” är en ny funktion speciellt för bilder som tas med handhållen kamera. Oskarpa bilder korrigeras med en enkel klickning.

Haze Removal gör bakgrunden lika skarp och klar som det som är i fokus. Detta är speciellt praktiskt i landskapsbilder, där till exempel dimma eller dis gör bakgrunden oskarp.

Att fixa hår eller päls har alltid varit en utmaning när man redigerar bilder. Med en ny pensel är ett enda penseldrag drag allt som behövs för att hitta detaljerna och göra resten automatiskt.

Speed Guided Edit är en funktion för fartfyllda bilder, till exempel en boll som flyger genom luften eller en skejtare i rampen. En steg-för-steg-guide gör bilderna mer actionfyllda och levande.

Resize Guided Edit är en praktisk funktion som snabbt ändrar storleken på bilderna så att de till exempel passar webbpublicering.

Custom Looks underlättar att piffa till bilder och välja en passande stil. Funktionen analyserar bilden i förhållande till skärpa, ljus och färg och föreslår sedan fem passande effekter.

Quick Edit Mode är förbättrad för snabbare och enklare rotering och ändring av bilderna.

PRE14_Edit

Nyheter i Premiere Elements 14:

Motion Titles gör video proffsigare och snyggare med färdig animerad text och grafik.

Color Pop gör färgglada effekter till videosekvenser genom att exempelvis ge vissa områden starka färger samtidigt som allt annat är svartvitt.

Guided Edits hjälper fotografen att leka med tiden och göra spännande slowmotion- eller fastmotion-effekter som gör filmerna mer dramatiska och fartfyllda.

Har man en 4K Ultra HD-kamera och/eller -TV så vet man också varför att pratar om det – nu går det att använda Premiere Element för att redigera och titta på 4K-video.

Alla filmfantaster vet hur viktigt ljudet är – nu är alla ljudfunktioner samlade och enklare att använda, så att det är lättare att fintrimma ljudet efter egna önskemål.

När filmen är färdig måste den exporteras. Premiere Elements kommer med en rad förslag så att man enkelt kan dela resultatet mellan olika format och plattformar, utan kvalitetsförsämringar.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utvecklad tillsammans med Leica

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen