Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Leica för svartvitt

Ännu högre bildkvalitet och bättre skötsel gör nya Leica M Monochrom till ett lockande alternativ för fotografer som gillar svartvitt.

Skrivet av / 2015-05-05 - 17:15
Leica för svartvitt

Precis som föregångaren vi testade 2012 kan nya Leica M Monochrom (Typ 246) bara ta svartvita bilder. Det är så läckert att vi inte kan säga det nog gånger. Framför allt för oss som fotograferar mycket i svartvitt eller konverterar många färgbilder till svartvitt.

Läst testet av Leica M Monochrom.

Kameran konverterar däremot inte bilderna till svartvitt utan har en monokrom bildsensor utan färgskikt och lagrar bilderna enbart som svartvitt. I DNG-råformat och JPEG.

Leica-Monochrom-uten-fargefilter

Leica har tagit fram en ny 24-megapixlars sensor – den förra hade 18 Mp – i fullformat och utan lågpassfilter för att ge bättre detaljskärpa.

En bonus med bildsensorer utan färgfilter är att svartvita bilder blir renare och får mindre brus vid hög ljuskänslighet. Som i det här fallet går att ställa in till max ISO 25 000.

13061_13062_13063_Filters

Med färgfilter i gult, grönt och orange går det att påverka kamerans gråtoner. Filtren finns i E39- och E46-versioner och kostar en tusenlapp per styck.

Kameran kan filma i Full-HD (1080p) i svartvitt och videosekvenserna startas och stoppas med en egen utlösarknapp. Filerna lagras i Motion JPG-fullformat och det går att koppla in en mikrofon med hjälp av Leicas adaptersats.

Leica-M-Monochrom-Typ-246_R-Lens_28_90_18753-web

Med hjälp av en objektivadapter går det att använda annan optik. På bilden ovan syns en M Monochrom med Leica R-optik och Leicas elektroniska sökare.

Designen är klassisk Leica, med topp- och bottenplatta i tjock mässing som ytbehandlats i svart krom. Kamerahuset är gjutet i en lätt och stark magnesiumlegering.

Leica-Monochrom-video

Leica har förbättrat ergonomin med en större och bättre och tåligare och antireflexbehandlad 3-tums skärm med safirglas och 921 600 pixlar. Skärmen kan användas som sökare också, med fokusmarkering (peaking) som indikerar områden med korrekt skärpa.

Knapparna på baksidan är större än på föregångaren och navigeringsknappen till höger sitter högre upp. En inställningsratt som påminner om den på Leica M (Typ 240) har äntligen fått plats på Monochrom-varianten också.

Kameran går att köpa från och med maj. Priset på kamerahuset är 71 500 kronor, inklusive en licens för Adobe Photoshop Lightroom.

Leica-M-Monochrom_Typ246_01-web

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utvecklad tillsammans med Leica

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen