Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kompetenta Canon-kompakter

Två nya PowerShot-modeller ska locka till sig fotografer som vill ha högsta möjliga bildkvalitet.

Skrivet av / 2015-10-13 - 12:24
Kompetenta Canon-kompakter

Rent tekniskt är de två nya kamerorna snarlika och har samma 20-megapixlars – och bakbelysta – 1 tum stora bildsensor. Vi har sett resultatet av sådana bildsensorer i PowerShot G7X och Sony RX100 IV och kan intyga att den ger en mycket hög bildkvalitet.

Eftersom sensorns yta är större än i vanliga kompaktkameror fångar den upp mer ljus vilket ger mindre brus och högre bildkvalitet. Canon har stoppat i en Digic 6-processor också, som både ska ge bättre bilder och göra kamerorna snabbare.

PowerShot-G5-X-FSL

PowerShot G5X är lite mindre än PowerShot G3X men har inbyggd elektronisk OLED-sökare med 2,36 Mp-upplösning och 4,2x zoom från 24 till 100 mm som klarar de flesta motiv och har en bra ljusstyrka f1,8–2,8. Det lär betyda att kameran klarar sig bra i dåligt ljus, samtidigt som den tar fina porträttbilder med oskarp bakgrund.

PowerShot-G5-X-Lens-out-TOP

G5X vänder sig till intresserade amatörfotografer som vill ha en kamera med kontroll över exponering, ljusmätning och fokusering. Om man ställer in skärpa manuellt kan man använda kamerans fokusmarkering (peaking) som visar var någonstans kameran har fokuserat. Vilket bland annat är praktiskt vid makrofotografering.

PowerShot-G9-X-SL-FSL

Den mindre och sökarlösa modellen PowerShot G9X har lite mindre zoom, från 28 till 84 mm brännvidd och lägre ljusstyrka f2,0–4,9. Den är däremot mer fickvänlig, enligt Canon är den mindre än föregångaren G7X, som vi har testat.

Båda de nya PowerShot-modellerna har pekskärm, wifi med NFC-parkoppling samt helt manuell exponeringskontroll när man filmar video om man vill.

PowerShot G5X har dessutom vridbar pekskärm.

PowerShot-G9-X-SL-Top-Lens-out

Pris och tillgänglighet vet vi ingenting om ännu.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

Teleobjektiv för extrema porträttbilder

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen