TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Fujifilm X100 i retrodesign

Redan första dagen överraskade Fujifilm med en ny digitalkamera i samma klass som Leica X1. X100 har hybridsökare, HD-video, 12-megapixlars bildsensor i APS-C-storlek och ljusstark optik.

forfatter
Publicerad 2010-09-20 - 14:37


X100 ser ut som en kamera för fotografer, på alla sätt och vis. Det handlar om en kompakt reportagekamera i klassisk design, fast med modern teknik. Fujifilm har tagit fram en ny EXR-bildsensor i APS-C-format som rymmer 12 megapixlar och givit kameran ett ljusstarkt 23 mm f2.0-objektiv med fast brännvidd, där bildvinkeln motsvarar 35 mm om man jämför med 135-mm-format.

Och ja, den kan filma HD-video i 720p-kvalitet, vilket Leica X1, som är den närmaste konkurrenten (hittills), inte kan.

Knappar och reglage har ett klassiskt utseende, man ställer till exempel in bländare direkt på objektivet. Men mest intressant är den udda hybridsökaren. Den är nämligen optisk och elektronisk på samma gång.

Man kikar i sökaren genom okularet och ett konventionellt prisma som reflekterar ljuset från sökarbilden, men med en knapptryckning kan man slå på en LCD-panel – med 1,44-Mp-upplösning – som projicerar exponeringsinformation och en elektronisk sökarbild genom prismat.
2,8-tums skärm med 460 000 punkters upplösning.

X100 har dessutom en ljuskänslighet som sträcker sig från ISO 200 till 6400 (går att utöka till 12800) och fyrar av bildserier med en hastighet av 5 bilder per sekund. Måtten är 127x75x54, alltså ungefär samma som Olympus PEN E-P2 och Panasonic Lumix GF1.

Fujifilm avslöjar ingenting om vad kameran ska kosta, bara att den kommer våren 2011. Låt oss hoppas att den inte blir lika dyr som Leica X1.
 

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.
Ljusstark och förbättrad zoom från Sony Lägre vikt och högre prestanda är nyckelorden för Sony FE 24-70mm F2.8 GM II.
5 tips: Så tar du bättre bilder i påsk Solens värmande strålar är inte alltid fotografens bästa vänner. Här får du lära dig hur du undviker dem – och fyra andra saker som förstör dina bilder.
Leica släpper svart Summicron 28mm f2 Kommer endast i få exemplar – med en förbättring man måste titta noga efter.
GH6: Värsting-videokamera som även tar stillbilder GH5 har äntligen fått en ersättare. Panasonic Lumix GH6 är en maxad videokamera förklädd som stillbildskamera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend