Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Skarsgård i ny Netflix-serie

Netflix börjar snart inspelningen av en ny dramaserie som bygger på ursprunget till Stockholmssyndromet.

Den här veckan meddelade Netflix att de gör ännu en svensk originalserie: Clark.

Det är en dramaserie i sex delar som handlar om den legendariske svenska brottslingen Clark Olofsson, som begick rån över hela Europa och upprepade gånger rymde från fängelset. Efter ett bankrån i Stockholm var det Olofsson som gav upphov till Stockholmssyndromet.

Den riktigt Clark Olofsson (Foto: Netflix)

Clark Olofsson spelas av Bill Skarsgård (son till den berömde svenske skådespelaren Stellan Skarsgård).

Skarsgård junior fick sitt stora genombrott som über-hemsk clown i remaken av Stephen King-klassikern It (2017) och de senaste åren har han bland annat synts i HBO-serien Castle Rock. Längre fram i höst är han med i den kommande Netflix-filmen The Devil All the Time och i Sundance-hiten Nine Days. 29-åringen hade också en liten roll i Deadpool 2 och har tidigare lånat ut sin röst åt Mumintrollet i engelsk version. I Clark är han också verkställande producent.

Annons

Den svenskspråkiga serien bygger på sanningarna och lögnerna i Clark Olofssons självbiografi och handlar om Clarks liv, från hans yngre dagar ända fram till i dag. Den ökände bankrånaren började sin kriminella bana på 1960-talet och blev så småningom en av de mest kontroversiella personligheterna i Sverige. Clark dömdes för narkotikahandel, mordförsök, övergrepp, stöld och bankrån och har tillbringat mer än halva av sitt liv bakom lås och bom. Han har efterlämnat sig trauma, sorg, besvikelse och allmän förstörelse. På 70-talet väckte Clark liv åt idén om Stockholmssyndromet under ett misslyckat bankrån i Stockholm, och har sedan dess behållit sin position som kändiskriminell genom att lura hela Sverige att förälska sig i honom. Precis som han ville.

Kungen av Netflix! Det finns bara en kung på Netflix: Chris Hemsworth. Nu kommer uppföljaren.

Manuset är skrivet av Fredrik Agetoft, Peter Arrhenius, Jonas Åkerlund. Åkerlund har även regisserat serien, som produceras av Scandinavian Content Group.

 

”Det är precis sådana här berättelser som jag alltid letar efter. Det är en extremt våldsam, kvick, emotionell, verklig och surrealistisk biografi som gestaltar Stockholmssyndromet, men berättelsen handlar samtidigt inte bara om rånet vid Norrmalmstorg. Den handlar om hela hans liv och vad som gjorde honom till den han är, alla sanningar och lögner om hans häpnadsväckande karriär. Bill Skarsgård är en perfekt match för att gestalta Stockholmssyndromet och denna roll”, säger Åkerlund i ett pressmeddelande.

Bill Skarsgård spelar Clark Olofsson (Foto: Netflix)

Annons

”Clark Olofsson är på gott och ont, en av Sveriges mest färgstarka och fascinerande individer. Det är med skräckblandad förtjusning som jag antar mig denna utmaning. Jag tror att med Jonas och Netflix i ryggen kan vi berätta en banbrytande historia. Med ett tempo och galenskaper vi kanske inte har sett på tv innan. Clarks liv och historia är så otrolig och skruvad att det skulle få Scorsese att rodna.” – Bill Skarsgård

Ännu så länge har Clark har inget officiellt premiärdatum, serien släpps på Netflix någon gång under 2021.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.