Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Skarsgård i ny Netflix-serie

Netflix börjar snart inspelningen av en ny dramaserie som bygger på ursprunget till Stockholmssyndromet.

Av / 2020-05-13 - 16:08
Skarsgård i ny Netflix-serie

Den här veckan meddelade Netflix att de gör ännu en svensk originalserie: Clark.

Det är en dramaserie i sex delar som handlar om den legendariske svenska brottslingen Clark Olofsson, som begick rån över hela Europa och upprepade gånger rymde från fängelset. Efter ett bankrån i Stockholm var det Olofsson som gav upphov till Stockholmssyndromet.

Den riktigt Clark Olofsson (Foto: Netflix)

Clark Olofsson spelas av Bill Skarsgård (son till den berömde svenske skådespelaren Stellan Skarsgård).

Skarsgård junior fick sitt stora genombrott som über-hemsk clown i remaken av Stephen King-klassikern It (2017) och de senaste åren har han bland annat synts i HBO-serien Castle Rock. Längre fram i höst är han med i den kommande Netflix-filmen The Devil All the Time och i Sundance-hiten Nine Days. 29-åringen hade också en liten roll i Deadpool 2 och har tidigare lånat ut sin röst åt Mumintrollet i engelsk version. I Clark är han också verkställande producent.

Den svenskspråkiga serien bygger på sanningarna och lögnerna i Clark Olofssons självbiografi och handlar om Clarks liv, från hans yngre dagar ända fram till i dag. Den ökände bankrånaren började sin kriminella bana på 1960-talet och blev så småningom en av de mest kontroversiella personligheterna i Sverige. Clark dömdes för narkotikahandel, mordförsök, övergrepp, stöld och bankrån och har tillbringat mer än halva av sitt liv bakom lås och bom. Han har efterlämnat sig trauma, sorg, besvikelse och allmän förstörelse. På 70-talet väckte Clark liv åt idén om Stockholmssyndromet under ett misslyckat bankrån i Stockholm, och har sedan dess behållit sin position som kändiskriminell genom att lura hela Sverige att förälska sig i honom. Precis som han ville.

Läs också Kungen av Netflix! Det finns bara en kung på Netflix: Chris Hemsworth. Nu kommer uppföljaren.

Manuset är skrivet av Fredrik Agetoft, Peter Arrhenius, Jonas Åkerlund. Åkerlund har även regisserat serien, som produceras av Scandinavian Content Group.

 

”Det är precis sådana här berättelser som jag alltid letar efter. Det är en extremt våldsam, kvick, emotionell, verklig och surrealistisk biografi som gestaltar Stockholmssyndromet, men berättelsen handlar samtidigt inte bara om rånet vid Norrmalmstorg. Den handlar om hela hans liv och vad som gjorde honom till den han är, alla sanningar och lögner om hans häpnadsväckande karriär. Bill Skarsgård är en perfekt match för att gestalta Stockholmssyndromet och denna roll”, säger Åkerlund i ett pressmeddelande.

Bill Skarsgård spelar Clark Olofsson (Foto: Netflix)

”Clark Olofsson är på gott och ont, en av Sveriges mest färgstarka och fascinerande individer. Det är med skräckblandad förtjusning som jag antar mig denna utmaning. Jag tror att med Jonas och Netflix i ryggen kan vi berätta en banbrytande historia. Med ett tempo och galenskaper vi kanske inte har sett på tv innan. Clarks liv och historia är så otrolig och skruvad att det skulle få Scorsese att rodna.” – Bill Skarsgård

Ännu så länge har Clark har inget officiellt premiärdatum, serien släpps på Netflix någon gång under 2021.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bäst att du skyndar dig och dödar henne!

Ytterligare maffiakomplikationer från Stallone & Co!

Nu kommer aporna hem till dig!

Hon är tillbaka!

Väntan är nästan över!

Väntan är snart över!

Snart är väntan över!

Släpp drakarna loss!

Spionuppföljare

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

Rulla till toppen