Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Netflix ger grönt ljus för Troll 2

Tidernas nordiska succéfilm får nu sin uppföljare från strömningsjätten.

Av / 2023-09-20 - 15:37
Netflix ger grönt ljus för Troll 2

Det har gått mindre än tio månader sedan Netflix-premiären av den norska monster-katastroffilmen Troll, och nu avslöjar strömningsjätten att de har gett grönt ljus till uppföljaren – till en film som nådde en rekordstor global publik.

Regissören Roar Uthaug fick sitt genombrott med den udda norska skräckfilmen Fritt vilt (2006). År 2015 kom monstersuccén, katastroffilmen The Wave, och till och med topparna i Hollywood höjde på ögonbrynen.

I Troll leker han med gamla norska folksagor och mytologi som bakgrund, när vi följer med Nora (Ine M. Wilmann), den driftiga paleontologen, Andreas, den noggranna stabschefen på statsministerns kontor, den charmiga machokaptenen Kris och Noras eremit till far, folkloristen Tobias Tidemann, på en äkta trolljakt.

Läs också Norsk rövar-folklore! Katastroffilmer med troll i huvudrollen är sällsynta. Men Netflix lyckas med en förvånansvärt underhållande äventyrsfilm.

Uthaug & Co måste ha gjort något rätt, för Netflix-prenumeranter över hela världen omfamnade den norska långfilmen!

Troll (Foto: Netflix)

Så snart filmen hade haft premiär började den klättra på Netflix-listorna i land efter land. Inom den första veckan blev filmen den mest populära filmen i USA och på andra håll. Netflix sammanfattade filmens första vecka med att säga att Troll var den mest sedda icke-engelskspråkiga filmen genom tiderna under sin första strömningsvecka.

Troll slog sedan de flesta rekord. Totalt uppnådde filmen häpnadsväckande 76 miljoner uppspelningstimmar under sin första vecka och toppade Netflix-listorna i 87 av 89 länder.

Läs också Alla vill se Troll! Den norska katastrof/monsterfilmen har hittat sin globala publik.

Efter knappt två veckors visning var Troll den mest sedda icke-engelskspråkiga filmen på Netflix genom tiderna, med totalt 128 000 000 streamingtimmar (globalt) under de första 12 dagarna.

Nu kommer den oundvikliga uppföljaren.

Troll (Foto: Netflix)

Manuset skrevs av Espen Aukan och i rollerna sågs Ine M. Wilmann, Gard B. Eidsvold, Kim Falck, Mads S. Pettersen, Anneke von der Lippe, Fridtjov Såheim och Dennis Storhøi.

Den urnorska historien vann gehör världen över, när vi fick följa med högt upp i den nationalromantiska bergskedjan Dovre, där ivriga ingenjörer arbetade med ett innovativt transportprojekt.

Men när en dånande dynamitexplosion avfyrades vaknade något ur bergets djup. På sin väg mot slottet i Oslo skapade monstret skräck, kaos, död och förödelse i sina gigantiska fotspår…

Troll. COURTESY OF NETFLIX © 2022 Troll_3 Trolls Troll Troll Troll Troll
<
>
Troll (Foto: Netflix)

För er som redan har sett filmen vet ni säkert att det mot slutet finns mycket tydliga antydningar om en potentiell uppföljare.

Enligt ett uttalande från producenterna Espen Horn och Kristian Strand Sinkerud till Variety ikväll, säger de att ”Troll 2” återigen kommer att spinna historien kring norska sagokaraktärer, och att filmen kommer att ha norska skådespelare, med Uthaug som regissör.

Inspelningen av uppföljaren kommer att påbörjas 2024 – med en Netflix-premiär som förväntas mot slutet av året.

Det blev kontroversiellt tidigare i höstas när det norska filmpriset (Amanda) uteslöt Troll från tävlingen med den (hopplöst gammalmodiga!) motiveringen att det inte var en biofilm…

Troll (Foto: Netflix)

I samband med tillkännagivandet av uppföljaren berättade Uthaug för NRK:

Det som är riktigt roligt att se är att vi kan göra en liten, i ett internationellt sammanhang, norsk film som kan nå en så bred publik.

Jag tror att vi alla hade väldigt roligt när vi gjorde den första filmen, och vi ville alla att äventyret skulle fortsätta. Några av mina favoritfilmer är uppföljare.

Jag kan inte avslöja för mycket, men den kommer att baseras på norsk folklore och sagor, samt norsk historia. Jag vill inte avslöja för mycket ännu, men vi kommer förmodligen att besöka några andra [nya] platser i landet också.

Troll (Foto: Netflix)

Men när det gäller handlingen säger regissören:

Det enda jag kan göra är att citera en karaktär i den första filmen: ”Det är någon som alltid har vetat.”

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spionuppföljare

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

Rulla till toppen