TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Tesla Dojo superdator: bland världens mest kraftfulla

Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.

forfatter
Publicerad 2022-08-17 - 01:14

Tesla Dojo är företagets alldeles egna superdator, som ska göra bilarna smartare, med mer exakt självkörning. Kallas Dojo, den använder grafikbehandling för att fånga och bearbeta video som skickas tillbaka från Teslas bilar.

Dojon har precis fått en uppgradering, och ligger förmodligen någonstans mellan världens fjärde och sjunde snabbaste superdatorer, mätt i GPU. Vi vet inte exakt, eftersom det exakta antalet petaFLOPS inte har kommunicerats. Den senaste siffran vi hade var från augusti förra året, då siffran var 68,75 petaFLOPS och placerade den då på sjätte plats.

Läs också Superdatorer ska knäcka Corona Tillsammans med Vita huset och Department of Energy startar IBM krig mot Coronaviruset. Deras vapen är sammankopplade superdatorer.
blank

En miljon Teslas

Det finns nu över en miljon Teslas på vägarna runt om i världen som kan skicka video tillbaka till Dojo. Målet är att kunna lära sig av körmönstret, förutse trafiksituationer med högsta möjliga noggrannhet och därmed göra körningen säkrare när bilen tar över kontrollen om föraren gör ett misstag.

Detta kan också ge Tesla ett stort försprång före sina konkurrenter, när självkörning förmodligen blir verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid.

Tesla models driving
Foto: Tesla

Får Tesla Dojo exaFLOP?

Tesla har varit missnöjda med dagens teknik när det gäller att träna sitt nätverk av bilar, och menar att de kan göra det bättre själva internt. Dojo har varit under utveckling i flera år, och 2020 hävdade Musk att maskinen skulle ha en räknekapacitet på över en exaFLOP, vilket är 1000 petaFLOP. Eller en triljon beräkningar i sekunden, vilket är detsamma som en miljard miljarder!

Om Tesla Dojo så småningom uppnår denna kapacitet kan det mycket väl göra den till världens snabbaste superdator. Vilket i sin tur kan ge Tesla ett försprång som det är praktiskt taget omöjligt att komma i kapp för konkurrenterna.

Läs också En superdator under skrivbordet 8 teraFLOPS. Nvidias nya grafikort räknar lika fort som en superdator.
blank

Teslas behöver inte kommunicera med varandra

Under sitt senaste aktieägarmöte fick Elon Musk en fråga från publiken:

– Föreställer du dig att Teslas kommunicerar med varandra och Dojo och därmed förvandlas till ett slags flygledningscenter för Teslas leveranskedjor och Robotaxi? (Robotaxi är en planerad självkörande Tesla-taxi, red. anm.)

– Åh, det är en intressant idé. Jag har inte funderat över det, svarade Musk. – Just nu är vårt mål med Dojo att bli väldigt bra på videoträning. Vi har förmodligen det fjärde, och närmar oss det tredje, mest kraftfulla datacentret i världen för AI-träning. Vårt första mål med Dojo är att göra det konkurrenskraftigt och att bli mer effektivt på neuralnätverks-träning än en mängd GPU:er. Vi kan nå dit någorlunda snart.

blank
Elon Musk under Battery Day 2020. Foto: Tesla

Musk reflekterade vidare och sa att det är onödigt för självkörningen att Teslas kommunicerar med varandra.

– Det är en sak att Teslas kan kommunicera med varandra, men det är helt onödigt för självkörningen. Under lång tid framöver kommer de allra flesta bilar att köras manuellt, så värdet av Tesla-till-Tesla-kommunikation är inte särskilt högt, med undantag för att kanske kommunicera trafikproblem, olyckor, gropar i vägen och stopp i trafiken. En Tesla framför dig har sett ett trafikstopp och din bil får den informationen i realtid så att du inte behöver fastna vid samma stopp. Det är sånt vi jobbar med just nu.

Vill bli nummer 1

Tesla siktar på att ha den snabbaste superdatorn i världen, i sin strävan att utöka användningen av artificiell intelligens. Självkörning är bara början, men Tesla vill också att Dojo ska spela en roll inom allmän artificiell intelligens, bland annat genom sin mänskliga robot Teslabot.

Mer information om superdatorn Tesla Dojo förväntas komma på Tesla AI Day 2, som hittills har flyttats från 19 augusti till 30 september.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
blank
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
blank
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Följ Ljud & Bild